Index Vakbarát Hírportál

Időhiány csinál igazgatót a Habsburg hercegnéből?

2011. január 5., szerda 11:33

Francesca von Habsburgot jól ismerik a kortárs nemzetközi életben, de nincs diplomája, magyarul sem beszél, ezért kizárták a Műcsarnok igazgatói pályázatáról. Az államtitkár hamarosan új igazgatót akar kinevezni, ezért valószínűleg nem írnak ki újabb pályázatot. Ez a hercegnének kedvezhet.

A Műcsarnok igazgatói székéért versenybe szálló kortárs képzőművészeti celebritás, Francesca von Habsburg pozícióján javít, hogy nem hirdettek győztest a Műcsarnok igazgatói posztjára kiírt pályázaton, vélik forrásaink.

A Bécsben élő, ott saját galériáját vezető hercegné ugyanis nem rendelkezett felsőfokú végzettséget bizonyító papírokkal, így pályázatát a zsűri el sem bírálta. De ahogy arról beszámoltunk, a pályázat kiírója, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV Zrt.) nem választott igazgatót a további négy pályázó közül. "Egyik résztvevő sem nyújtott be a szaktárca képviselője számára meggyőző koncepciót, figyelembe véve az intézmény előtt álló XXI. századi kihívásokat, a megújítással kapcsolatos feladatokat, valamint azt a követelményt, hogy a pályázók jövőre vonatkozó elképzelései legyenek szerves összhangban a kormányzati kultúrpolitikával” - indokolt a hivatal.

Hercegné diploma nélkül

Szőcs Géza kulturális ügyekért felelős államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta, sürgősen szükség van új igazgatóra, hogy elkezdhessék szervezni a következő biennálés kiállítást. Ez valószínűsíti, hogy időhiányra hivatkozva nem írnak ki új pályázatot. A jelenlegi igazgató, Petrányi Zsolt megbízatását is csak egy hónappal hosszabbították meg, ami nem elegendő az új eljárás lebonyolítására.

Ezért az MNV Zrt. kinevezéssel biztosítaná az új igazgatót. Így pedig akár el is tekinthetnek az iskolai végzettség vagy a nyelvtudás számonkérésétől. Informátoraink úgy vélik, a magyar pályázók számára postázott, azonos szövegű elutasítás mutatja, érdemben nem foglalkoztak dolgozatukkal. Tudvalevő, hogy két pályázó, Fabényi Júlia és Petrányi Zsolt már vezették vagy jelenleg vezetik a Műcsarnokot.

A milliárdos iparos Thyssen-Bornemissza családból származó Francesca von Habsburgról Szőcs annyit mondott: “Sajnos nem foglalkozhatott a pályázatával a zsűri.” Az államtitkár szerint a dolgozat “izgalmas megközelítéseket vet fel”. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az államtitkárságnak egyelőre nincs jelöltje.

Szőcs ügy iránti elkötelezettségét jelzi, hogy személyesen jelent meg a tulajdonosként működő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV Zrt.) zsűrijének ülésén, noha ilyen alkalmakra az államtitkárok rendszerint beosztottjukat delegálják.

A Szépművészetiben is kiállítana

A szakma véleménye ellentmondásos Francesca von Habsburg működéséről. Egyesek kiemelik, hogy jól beágyazott a nemzetközi kortárs művészeti életben, továbbá családja révén birtokolja a Thyssen-Bornemisza-gyűjtemény egy részét, és saját alapítványa, galériája is bizonyítja hozzáértését.

Mások viszont arra mutatnak rá, hogy műgyűjteménye koránt sem világszínvonalú, a Thyssen-kollekció legjava ugyanis a milliárdos apa adományának köszönhetően Madridban látható. A hercegné (aki egy Habsburg-fiúval kötött házassága révén vehette fel a császári família nevét) diplomával sem rendelkezik, és nem beszél magyarul.

Úgy tudjuk, Francesca von Habsburg kinevezése esetén sem tervezi, hogy Magyarországra tenné át székhelyét. Bírálói szerint félő, hogy valójában saját nemzetközi karrierjét egyengetné a pozíció révén.

A hercegné, aki az iparmágnás Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza báró lánya, tulajdonolja a legendás Thyssen-gyűjtemény egy kisebb részét. Jelenleg arról is folynak tárgyalások, hogy a kollekció legjobbjait valamikor az elkövetkező években kiállítanák a Szépművészeti Múzeumban.

Rovatok