Index Vakbarát Hírportál

Harmadik napja nincs fűtés egy fehérvári lakótelepen

2011. január 5., szerda 14:40 | aznap frissítve

Cáfolja a szolgáltató, hogy alkatrészek kiszerelésével próbálja megakadályozni a fűtés újraindítását a székesfehérvári Vásárhelyi úti lakótelepen. 330 lakásban van hétfő óta 12-16 fok, az emberek csendes összejövetelt terveznek pénteken este, ha nem indul újra a fűtés.

Hétfő óta nincs fűtés 330 lakásban. A vállalkozó péntekig kapott időt, hogy visszaállítsa a fűtést, ellenkező esetben a jegyző karhatalommal elindítja azt.

A környéken elterjedt hírek szerint a vállalkozó alkatrészeket szerelt ki a két kazánból, hogy ne indíthassa a fűtést újra az önkormányzat. Volt, aki látta ezt, és a lakók kétségbe vannak esve, mondta Hanzliné Fónad Éva közös képviselő.

Csak a személyes holmi volt

Kucsera Róbert, a Stopping ügyvezetője cáfolta a szóbeszédet, közölte, csak a személyes holmijukat vitték el, arra az esetre, ha feltörik a kazánokat pénteken.

A Vásárhelyi úti lakótelepen nincsen távfűtés, mivel a lakótelep a központtól távol esik. A székesfehérvári távhőcég vezetője azt mondja: a kialakult helyzetben kockázatos lenne a területen új szolgáltatónak megjelennie. Nem tudják megítélni ugyanis, hogy milyen a fizetési hajlandósága a lakóknak, illetve - tudomása szerint - a vállalkozó a központi fűtés 25 százalékos áfája helyett a távhő 5 százalékos áfáját számlázza, ami ugyan jó a lakóknak, de aggályos.

Fónad Csaba, a Széphő Zrt. vezérigazgatója hozzátette: más központi fűtési technológia kiépítése, akár zöld energia felhasználásával azért sem lehetséges, mert információja szerint a Stopping tulajdonában vannak a házakban futó csövek is, amely egyébként jogszabályellenes.

Tízéves hűségnyilatkozat

Hétfőn azért kapcsolta ki a fűtést a lakótelepen a fűtőmű új tulajdonosa, a Stopping Holding Kft., mert a lakók tízmillió forint fűtésdíjjal tartoznak, és nem írtak alá egy tíz évre szóló hűségnyilatkozatot a céggel.

A tartozást a lakók vitatják, azt mondják, a szolgáltató azt a veszteséget is a lakókkal akarja kifizettetni, amely azért keletkezik, mert a vezetékek nem szigeteltek. Azoknál is elzárták a fűtést, akik fizettek, ezért a társasházak bírósághoz fordultak. Az idén kétszer már temperáló fűtésre állt át a cég, hogy jobb belátásra bírja a lakosokat, de bízva a megegyezésben újraindította.

Rovatok