Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a mőcsényi polgármester pere

2011. január 6., csütörtök 15:06

Három rendbeli okirathamisítással vádolják Mőcsény 2010 októberében újraválasztott polgármesterét. A vád szerint Krachun Elemér három képviselőtestületi döntés jegyzőkönyvét hamisította meg egy telekügylet, illetve 2007-es és 2008-as jutalma ügyében.

Hivatali visszaélés, közokirat-hamisítás és sikkasztás vádjával állították bíróság elé Mőcsény polgármesterét, Krachun Elemért Tolna megyében. A vád szerint a település képviselő-testülete 2007-ben döntött egy önkormányzati terület eladásáról, de Krachun 2008 szeptemberében arra utasította a körjegyzőt helyettesítő köztisztviselőt, hogy a határozatról készült kivonatban egy másik céget, egy vagyonvédelmi kft-t tüntessen fel vásárlóként. A polgármester mindkét cég tulajdonosaival rokoni kapcsolatban állt.

Krachun nem ismerte el bűnösségét, a helyi vagyonrendeletre hivatkozott, amely "bizonyos összeghatárig" a polgármester hatáskörébe utalja az ingatlanértékesítést. A rendelet nem határozza meg az összeghatárt.

Krachunt azzal is vádolják, hogy 2007-ben és 2008-ban úgy vett fel összesen 1,7 millió forint jutalmat, hogy a testület kisebb összegről döntött, illetve egyáltalán nem határozott ilyen juttatásról. A vád szerint a polgármester ez esetben is a körjegyzőt helyettesítő köztisztviselőt utasította a jegyzőkönyvek meghammisítására. Krachun ez esetben is tagadta bűnösségét, de nem tudott magyarázatot adni arra, hogy a feljelentést tevő öt települési képviselő miért állította egyöntetűen vele szemben azt, hogy nem szavaztak meg számára jutalmat.

Krachun Elemér 1998-tól 2010. február 11. lemondásáig függetlenként vezette a települést. 2010 októberében az önkormányzati választásokon a szavazatok 41,13 százalékával első helyen végzett négy jelölt versenyében, újraválasztották.

Rovatok