Index Vakbarát Hírportál

Európa mindenkit összehozott délutánra

2011. január 7., péntek 17:58

Az Európa Pont nevű új székház pénteki átadásán Orbán Viktor ismét a Nyugat válságáról beszélt, de ezúttal mindenki optimista volt. A délelőtti politikai program után kedélyes hangulatban ünnepelték a magyar és az EU-s politikusok a magyar elnökséget.

Az Európai Bizottság és a magyar kormány délelőtti parlamenti találkozója után a két szervezet főnöke, Jose Manuel Barroso és Orbán Viktor átfáradtak a Moszkva tér melletti Millenárishoz, hogy megnyissák az Európa Pontot. Az épület képviseli mostantól az Európai Uniót, az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek is itt van az új magyarországi képviselete. Lesz hozzá kévézó, könyvtár stb.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

A politikusok láthatóan lazultak az előző parlamenti programjukhoz képest. Nem kellett például egyiküknek sem jól kiszámolt szavakat mondania a médiatörvényről, válságadóról. Az optimizmus és a hősi múlt tematizálta szavaikat, és felvonulhatott néhány szocialista politikus is.

A rendezvény vendége volt Schmitt Pál köztársasági elnök, aki ugyan nem szólt az egybegyültekhez, de beszélt egykori kollégája, Stavros Lambrinidis, az Európai Parlament egyik alelnöke. Mivel 2009 nyarától idén tavaszig Schmitt is EP-alelnök volt, régi kollégákként üdvözölték egymást. Lambrinidis arról beszélt, hogy a közös munka idején többet volt együtt Schmittel, mint a saját feleségével.

Meghívták a volt magyar biztosokat, vagyis Balázs Pétert (aki a Bajnai-kormány külügyminisztere is volt) és Kovács Lászlót is. Vele Orbán is kezet fogott, amikor a színpadról lelépve szinte beléütközött. Ott volt Mesterházy Attila MSZP-elnök és Györkös Péter, a magyar kormány brüsszeli követe. A kormányt Pintér Sándor belügyminiszter és Szőcs Géza kulturális államtitkár képviselték.

Barroso arról beszélt, amit már néhány órával korábban a parlamentben is elmondott: a gazdasági válság miatt erősebb Európa kell, ennek megteremtésén dolgoznak majd a magyar elnökséggel, és nagyon optimista. Főleg hogy 20 évvel a kommunizmus bukása után már van közös piac, lebontották a határokat, ha eddig jól ment, most se lesz baj.

Orbán Viktor is ismételte önmagát, felidézte a magyar nép hősies küzdelmét a szabadságért. Újra elmondta, hogy az európaiak nem élhetnek úgy, mint eddig, mert a mostani életszínvonaluk ebben a rendszerben fenntarthatatlan. "Még mindig sokan azt hiszik, hogy az életünk úgy fog folytatódni, ahogy előtte volt. Nekünk, politikusoknak az a feladatunk, hogy világosan megmondjuk az embereknek, ez lehetetlen. Soha nem lesz olyan a világ, mint a válság előtt."

Lényegében arra utalt, hogy többet kell szülni és többet kell dolgozni, különben Európa elveszti versenyképességét. És ez különösen igaz Magyarországra, ahol kevesen dolgoznak. Ugyanakkor úgy vélekedett, ahhoz képest, hogy egymással véres háborút vívó országok polgáraiból csinált barátokat az EU, a mostani nagy változtatások már sokkal könnyebbek lesznek.

Rovatok