Index Vakbarát Hírportál

A jövő héten lehet ítélet a Zuschlag-perben

2011. január 11., kedd 08:41 | aznap frissítve

Az elsőfokú ítélet ismertetésével megkezdődött a Zuschlag-ügy másodfokú tárgyalása a szegedi ítélőtáblán. A perben összesen hét tárgyalási napot tűztek ki, ítéletet előreláthatólag január 20-án hirdetnek.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2010. március 31-én Zuschlag Jánost folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt első fokon nyolc év hat hónap börtönbüntetésre ítélte. A vádlottak közül héttel szemben egy év négy hónap és öt és fél év közötti végrehajtandó börtönt szabott ki a bíróság, három embert felfüggesztett börtönre, négyet pénzbüntetésre ítélt, egy vádlottat felmentett.

Az indoklás szerint az egykori szocialista politikus és társai részben fiktív civil szervezeteket felhasználva szabálytalanul költöttek el több mint 72 millió forint közpénzt. Az összeg egy részéből baloldali politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeit, táborait finanszírozták, illetve a pénzt a kiskunhalasi MSZP-alapszervezet működtetésére fordították.

A táblabíróság dísztermében kezdődött pert élénk sajtóérdeklődés kíséri. A tárgyalást szerkesztőségenként egy előzetesen akkreditált újságíró követheti nyomon a helyszínen; a terem korlátozott befogadóképessége miatt vádlottanként egy családtag lehet jelen. A tárgyalás elején Maráz Vilmosné tanácsvezető bíró kiküldte a teremből a fotósokat és operatőröket, hogy zavartalanul folyhasson a per.

Rovatok