Index Vakbarát Hírportál

Veszélyhelyzetet hirdettek a Sajónál

2011. január 12., szerda 16:42

A kormány szerdán veszélyhelyzetet hirdetett az árvízi helyzet miatt Sajóecseg, Felsőzsolca és a Sajó-mente körzetében, jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Lehetséges, hogy megismétlődik a tavaly kora nyári árvíz a térségben, ugyanis rengeteg a hó a körzetben és gyors az olvadás. Navracsics Tibor szerint előfordulhat az is, hogy a tavaly újjáépített felsőzsolcai házak ismét veszélybe kerülnek.

A veszélyhelyzet értelmében a kormány és a hatóságok szerdától ingatlanokat vehetnek igénybe időszaki gátak építéséhez, és a vis maior alap is megnyílik.

A Belügyminisztérium (BM) a katasztrófavédelemmel,  a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pedig a vízügyi hatóságokkal együttműködve mostantól mindent meg tud tenni az árvíz kárainak mérséklése érdekében.

Az árvíz mellett a belvízi helyzet is súlyos. Ennek oka, hogy amióta folyamatosan mérik a víz mennyiségét Magyarországon - vagyis az 1870-es évek óta - nem esett annyi csapadék, mint 2010-ben. 2009-ben is az átlagot meghaladó eső hullott.

Ennek hatására tulajdonképpen 2009. december 23. óta folyamatos belvízvédelmi készültségben van az ország, ami 2010 végére olyan méreteket öltött, hogy már nem a teljes mezőgazdasági kármentesítés a cél, hanem belterületek védelme, mondta Navracsics Tibor. 2010-ben 2,8 milliárd köbméter belvizet emeltek át a védekezés során, ami másfélszer annyi, mint a Balaton össztérfogata.

A kormány szerdai ülésén első olvasatban megtárgyalta és elfogadta a VM tizenkét pontos akciótervét az árvízi és belvízi védekezés hosszú távú stratégiai tennivalóival kapcsolatban. Ebben többek között szerepel a csatorna rekonstrukció és a közmunka-programok bevonása is a hatékonyabb védelem érdekében.

Rovatok