Index Vakbarát Hírportál

Rohamtempóban építik majd a védműveket

2011. január 13., csütörtök 18:20 | aznap frissítve

Az esetleges újabb árvíz megelőzéséért hirdetett veszélyhelyzetet a kormány Borsod-Abaúj-Zemplén megyére, a Sajó völgyére, mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője Miskolcon, a megyei védelmi bizottság ülése után.

Elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Csongrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében védekeznek. Eddig 178 embert telepítettek ki a belvíz és az árvíz miatt az említett megyék településeiről. Az összedőlt, illetve lakhatatlanná vált házak száma megközelíti a hetvenet, és további épületek vannak veszélyben, összességében 378 ezer hektárt borít belvíz.

A főigazgató azt mondta, hogy a Sajó-völgye településeinek védelméért szerdán 19 órától érvényes veszélyhelyzet elrendelésének fő célja, hogy a normál közigazgatás keretében nem megvalósítható hatósági eljárások felgyorsíthatók, gyorsabban végrehajthatók legyenek, ne ismétlődhessen meg a tavaly kora nyári árvíz okozta pusztítás.

A veszélyhelyzet kihirdetése lehetővé teszi azt is, hogy haladéktalanul megkezdődjenek azok a munkák, amelyek az árvízi biztonságot garantálják. Ezek közé tartozik a záportározók kiépítése, a folyók, patakok, vízfolyások medrének tisztítása, kotrása, hogy az esetleges nagyobb árhullámok gyorsabban levonulhassanak, az ár által a legfenyegetettebb területeken pedig kiépítik azokat a körtöltéseket, védőgátakat, amelyek megvédhetik a településeket, mondta Bakondi György.

Tizenegy ház dőlt össze vagy lakhatatlan Pest megyében

A belvíz által sújtott Pest megyei településeken tizenegy összedőlt vagy életveszélyessé vált házból 27 embert kellett kimenekíteni eddig, mondta Loch Erika, a megyei katasztrófavédelem szóvivője. Kocséron egy lakatlan ház rogyott össze, míg Tápiószőlősön három, Nagykőrösön, Szentlőrinckátán, Tápiógyörgyén, Nagykátán, Szentmártonkátán, Mendén és Monoron  egy-egy lakóingatlan dőlt össze, illetve vált életveszélyessé.

Három ingatlan is lakhatatlanná vált az elmúlt huszonnégy órában Csongrád megyében, ezért újabb hat embert kellett kitelepíteni a belvíz miatt, mondta Tátrai János, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Rovatok