Index Vakbarát Hírportál

Túl sokan költöztek Bödeházára, új választás lesz

2011. január 13., csütörtök 11:01 | aznap frissítve

A tömeges bejelentkezések miatt megsemmisítette a zalai Bödeháza vasárnapi polgármester-választásának eredményét a helyi választási bizottság, közölte a község körjegyzője.

A tavaly októberi önkormányzati választás után jelentősen megnőtt a faluba bejelentkezettek száma. Ősszel még negyvenheten voltak a névjegyzékben, a múlt hét közepén ötvenöten, majd vasárnap már nyolcvannégyen.

A vasárnapi részvételi adatok szerint Büki László, az eddigi független polgármester 48, kihívója, a szintén független Káldi Lászlóné 29 szavazatot kapott.

Miután a megsemmisítésről szóló határozat ellen fellebbezés nem érkezett, ezért az jogerőssé vált. A helyi választási bizottság az újbóli időközi választás időpontját február 6-ra tűzte ki.

A Bödeháza honlapján közzétett bizottsági határozatokból kiderül: a harmincnyolc bejelentkezett személy sem korábban nem élt, sem jelenleg nem lakik a településen. A tömeges bejelentkezés pedig sérti a választási eljárásról szóló törvényben foglaltak szerint a választás tisztaságának megóvását.

Salamon Róbert, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: az ügyben hétfőn bejelentés érkezett a lenti rendőrkapitányságra, amely azt hatáskör és illetékesség hiányában a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályához tette át. A nyomozó hatóság kedden a feljelentés kiegészítését rendelte el.

Bödeháza a szlovén határ közelében fekszik, a szomszédos Zsitkóc (Žitkovci) csak másfél kilométerre van. A falut 1389-ben említették először Bedehaza néven. Elnevezése valószínűleg egy Bede nevű birtokos udvarházára utal.

Rovatok