Index Vakbarát Hírportál

Orbán strasbourgi szereplését elemzik a külföldi lapok

2011. január 20., csütörtök 15:21 | aznap frissítve

Több német, osztrák és francia lap is részletesen elemzi Orbán Viktor szereplését az Európai Parlament szerdai ülésén. A Süddeutsche Zeitung szerint Orbánnak nem fekszik a demokratikus diskurzus, a Der Standard úgy látja: az EU-nak nem harcos elnökre van szüksége. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint viszont szó sincs arról, hogy Magyarország a diktatúra felé halad, s itt az ideje, hogy a magyar médiatörvényről objektív vita kezdődjön. A francia L,Express arra utal, hogy újabb konfliktust okozhat a határon túli magyaroknak megadandó szavazati jog.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

A magyar miniszterelnök strasbourgi beszéde és néhány EP-képviselő izgatottsági rohama után itt az ideje a verbális leszerelésnek és a magyar médiatörvényről zajló vita objektív mederbe való terelésének, írja a konzervatív újság külpolitikai rovatvezetője. Klaus-Dieter Frankenberger szerint esztelenség azt állítani, hogy Magyarország a diktatúra felé halad. Ugyanakkor Orbánnak sem kellene a fekete lovag szerepét játszania: a médiatörvény bírálói közül nem mindenki támadja a magyar belpolitikát és a konzervatívok parlamenti többségét. Sokan közülük csakugyan a sajtószabadságot féltik, az pedig valóban az európai értékkánon központi része. A budapesti kormánynak nem kellene az Európai Bizottság korrekciós javaslatait durva beavatkozásként felfognia, hanem jogos hozzászólásként komolyan kellene vennie azokat.

Der Standard

Az osztrák lap Egy harcos vezeti Európát című cikke szerint Orbán 25 éves politikai pályáján sok pozitív és negatív tulajdonság figyelhető meg. Egy dologban azonban hívei és kritikusai megegyeznek: Orbán nem gyáva. Épp ellenkezőleg. Számára egyfajta örömet okoz, ha keményen összecsaphat vélt vagy valós ellenfeleivel. Orbán ezt be is mutatta a szerdai strasbourgi ülésen. A kormányfőt nem is a bátorság, hanem a vakmerőség hajtja. Nem elég azonban önmagában a bátorság, okosnak is kell lenni és az erőpróba döntő pillanatában körültekintőnek, írja a lap.

Orbán épp erre nem volt tekintettel az EU kárára. Az EU-nak most nem viszálykodásra, hanem bizalmi légkörre van szüksége, különben hogyan lehet kivezetni a gazdasági válságból. Orbán feladata most egyszerű: a soros elnökséget vivő ország vezetőjeként koordinálnia kellene a munkát a tagállamok és a brüsszeli központ között, irányt kell mutatnia, milyen európai politikát tart megvalósíthatónak, meg kell mutatnia, hogy ő az egyensúly és a kompromisszumok embere. Azzal azonban, hogy Orbán a nyársat a másik ellen fordítja, a kritikusokat ellenségnek tekinti, a népet túszul ejti, fenyegetőzik, magát harcosként definiálja, megmutatta, hogy nem értette meg a feladatát, írja a Der Standard. Az Uniónak a csúcson erős elnökre van szükség, de nem harcosra. Orbánban egy élettragédia szunnyad: a kommunisták elleni harcban lett hős, most viszont valamiért kellene harcolnia.

Süddeutsche Zeitung

Úgy tűnik, hogy Orbán Viktornak nem fekszik a demokratikus diskurzus - vélekedett a liberális lap kommentátora. Martin Winter szerint aki ilyen agresszíven reagál a bírálatra, és a magyar nép megsértésével vádolja az EP képviselőit csak azért, mert azok elutasítják az ő médiatörvényét, annak nincs érzéke a nyílt vitához. Az ilyen politikus oly módon tesz egyenlőségjelet saját maga és a népe közé, ahogyan azt csak autokraták vagy Napóleon-komplexusban szenvedő politikusok szokták tenni. A következő hat hónapban olyan ember áll az Európai Tanács élén, akinek kétség esetén fontosabb a hazai populizmus billentyűin játszani, mint az alapvető európai értékeken gondolkodni. Ez árt az EU tekintélyének. Egy olyan soros elnök, akiről azt tanúsítják, hogy törvényével esetleg megsértette a demokrácia egyik alapvető értékét, inkább tehertétel, mint nyereség.

Der Tagesspiegel

Orbán megpróbálta tisztán belpolitikai ügynek beállítani a médiatörvényt az Európai Parlament képviselői előtt, a jogszabályt érő bírálatokat pedig az egész magyar nép elleni általánosító ítéletként értelmezni - mutat rá a berlini Der Tagesspiegel. A liberális újság szerint ez a hozzáállás nem éppen belátásról tanúskodik. A magyar miniszterelnök nyilvánvalóan még mindig nem fogta fel, hogy mi a vita tétje: az egész Európai Unió szavahihetősége.

Le Figaro

A konzervatív Le Figaro brüsszeli tudósítója kiemelte, hogy miközben Orbán Viktornak a teljes jobboldalt sikerült maga mellé állítania, a baloldal egységesen lépett fel ellene, pedig ez a fajta ideológiai megosztottság nagyon ritka Strasbourgban. Jean-Jacques Mével beszámolója szerint a zöldek, a szocialisták és a szélsőbaloldal a szabadságjogok területén támadták a magyar miniszterelnököt, s azt tapasztalhatták, hogy Orbán "eltökélt abban, hogy pontról pontra megvédje azt, amit politikai barátai az új magyar forradalomnak neveznek". A szerző szerint a magyar miniszterelnök "egy pillanatig sem kételkedik abban, hogy az ő érdekei egybeesnek hazája érdekeivel. A gulyáskommunizmus és a szovjet megszállás sírásója azt is rosszul viseli, ha a német, francia vagy a spanyol baloldal leckét ad neki emberi jogokból" - hangsúlyozta a tudósító.

"Az ő szemében, ha valaki kételkedik a budapesti demokrácia valódiságában, az a magyar népet sértegetni" - jegyzi meg a szerző, aki arra is kitért, hogy Orbán nem fogott kezet az őt Hugo Chávez venezuelai elnökhöz hasonlító Daniel Cohn-Bendittel, a zöldek frakcióvezetőjével. A tudósító szerint a miniszterelnök nem volt meggyőző, amikor a "demokrácia törvényeivel" indokolta, hogy kizárólag politikailag hozzá közel álló személyek kaptak helyet az új médiahatóságban. Azt sem tudta elmagyarázni, hogy a magyar sajtó fokozott ellenőrzését előíró törvény hogyan meríthetett teljes egészében az Európai Unióban eddig ismert szabályozásokból - tette hozzá.

L'Express

"Egy globálisan egyre inkább tekintélyelvű Magyarország veszi át az Európai Unió vezetését. Egy olyan Magyarország, amely a közelmúltban szájkosarat tett az Alkotmánybíróságra, amely többek között a költségvetést vagy az adóügyeket érintő kérdésekben nem szólhat egy szót sem" - hangsúlyozza a politikai hetilap internetes oldala. Kitért arra is, hogy a magyar állampolgárság után a határon túli magyarok várhatóan szavazati jogot is kaphatnak. "Bár a Európai Néppártot a médiatörvény nem sokkolta (az Európai Parlamentben), az állampolgársági politika viszont annál inkább. Joseph Daul, a konzervatív frakció elnöke korábban jelezte, hogy a határon túli magyaroknak megadott szavazati jog elfogadhatatlan. Szerdán viszont arra emlékeztetett, hogy Orbán Viktor egy nagy európai politikus. Hangja több volt, mint elszigetelt" - zárta írását a L'Express.

Rovatok