Index Vakbarát Hírportál

Tápiószőlősön ötven házat tett tönkre a belvíz

2011. január 21., péntek 12:50 | aznap frissítve

A belvíz miatt sorra repednek, süllyednek meg a vályogból készült, vagy vert falú házak a Pest megyei Tápiószőlősön, de a helyreállításra egyelőre nincs pénz.

A folyamatos szivattyúzás ellenére Tápiószőlős területének legalább negyven százalékát borítja belvíz, ami különösen a hatvanas években épült – vályog, illetve vert falú, gyenge alapzatú – ingatlanokat veszélyezteti. Ilyen típusú a tápiószőlősi otthonok 30-40 százaléka, ezek közel fele válhat előbb-utóbb lakhatatlanná.

Eddig ötven lakás károsodott kisebb-nagyobb mértékben, tíz melléképület fala dőlt ki. Van, ahol átáztak, vagy megrepedtek a falak, másutt süllyedni kezdett az egész lakóépület. Az érintett családok félnek, arról panaszkodnak, hogy recseg-ropog a házuk.

Egyelőre csak egy családot kellett kiköltöztetni, ám tartani lehet attól, hogy további ingatlanok válnak lakhatatlanná.

Nyíregyházán a rengeteg csapadék miatt egy több földút válik járhatatlanná. Vannak olyan utcák, ahol 30-50 centiméter mély vályúk vannak. A bokortanyákhoz vezető földutak állapotán sokat ront, hogy ezeken a szántóföldekre traktorok, munkagépek is közlekednek, amelyek kerekei teljesen szétvágják az utakat.

Rovatok