Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztettet kapott két brutális rendőr

2011. január 26., szerda 13:47

A fővárosi ítélőtábla jogerősen felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtott két rendőrt, mert 2006. október 23-án Budapesten az utcán demonstrálók közül felszólítás nélkül, durván kiemeltek, és bántalmaztak egy férfit, aki könnyű sérüléseket szenvedett.

A szóbeli indoklás szerint minden rendőrnek meg kell tanulnia, hogy jogállamban csak törvényes keretek között alkalmazhat erőszakot, intézkedéskor óriási a hatalma, de a felelőssége is, az elszámoltatástól pedig sem parancsnokai, sem a kormányok nem védhetik meg, kizárólag az, ha jogszerűen járt el.

A felmentésért, illetve enyhítésért fellebbező védelem perbeszédében azt kifogásolta, hogy megint a - parancsot akár testi épségük kockáztatásával is végrehajtó - kisrendőrökön verik el a port.

A tábla annyiban módosította a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt első fokon kiszabott fél év - egy évre felfüggesztett -szabadságvesztés büntetéseket, hogy mellőzte a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli előzetes mentesítést, így a két vádlottnak távoznia kell a rendőrségtől.

Rovatok