Index Vakbarát Hírportál

Három tizenéves rongálta meg a marcali zsidótemető sírjait

2011. január 29., szombat 13:46 | aznap frissítve

Három fiatalkorú  "erőfitogtatásból" rongálta meg a marcali zsidótemető síremlékeit. Szombaton délelőtt gyanúsítottként hallgatták ki a fiatalokat, akik beismerték tettüket. A 75 síremléket még múlt vasárnap döntötték le. A rendőrség, miután pénteken értesítették a történtekről, nagy erőkkel kezdett nyomozni az elkövetők után.

A 14-15 éves marcali fiatalok saját bevallásuk szerint "egy hirtelen ötlettől vezérelve, mintegy egymás előtti erőfitogtatás végett" döntötték el síremlékeket - mondta a sajtóreferens. Hozzátette: a homokkőből, illetve márványból készült síremlék megrongálásával a gyanúsítottak mintegy 1,5 millió forint kárt okoztak. Az ügyben rongálás bűntettének gyanúja miatt folytat eljárást a Marcali Rendőrkapitányság.

A Honvéd utcai zsidótemetőben történt rongálás kapcsán Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés fideszes elnöke az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében elképesztőnek és szégyenletesnek, megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak nevezte a történteket. Közölte: a Somogy Megyei Önkormányzat segítséget fog nyújtani a sírok mielőbbi helyreállításához.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken megdöbbenésének adott hangot, hogy az emberi méltóság tiszteletben tartására és a tisztelet kultúrájának alapjaira épülő új korszakban még mindig megtörténhetnek ilyen gyűlölettől vezérelt vandál, antiszemita indíttatású támadások - közölte a miniszterelnök szóvivője MTI-vel.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnökének meglátása szerint a magyarországi szélsőjobboldal gyűlöletkeltése egyre aktívabb, az Országgyűlésben elhangzó szélsőséges, zsidóellenes szólamok pedig "egyes embereket arra indíthatnak, hogy meggyalázzák az izraelita temetőket".

Rovatok