Index Vakbarát Hírportál

Beperelte a Fővárosi Főügyészség a Magyarok Világszövetségét

2011. február 3., csütörtök 12:35

A csütörtökön kezdődött polgári perben az ügyészség azt kéri a Fővárosi Bíróságtól, semmisítse meg az MVSZ elnökségének egy két évvel ezelőtti határozatát, továbbá kötelezze a szervezetet közgyűlése összehívására, hogy módosítsa alapszabályát. Az ügyészség az MVSZ elnökségének 2009. február 28-i határozata miatt fordult bírósághoz.

A kifogásolt határozatban az elnökség úgy fogalmaz: "Abban az esetben, ha az Alkotmánybíróság a második állampolgársági népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését megakadályozná, az MVSZ elnöksége úgy tekinti, hogy ezzel végképp megszűnik Magyarországon a jogállam, ezért ebben az esetben az MVSZ elnöksége kimondja, hogy azon a napon, amikor az Alkotmánybíróságnak ez a döntése megszületik... kiürül a Magyar Köztársaság fogalma és attól a naptól kezdve a Magyar Köztársaságot teljességgel illegitimnek és gyakorlatilag megszűntnek tekinti".

Az ügyészség szerint az MVSZ elnökségének határozata törvénysértő. Az ügyészség szerint mindenki, feltétel nélkül köteles az Alkotmányt és az alkotmányos jogszabályokat tiszteletben tartani és ez kedvező, vagy kedvezőtlen döntések meghozatalától nem tehető függővé. Emellett az ügyészség az MVSZ alapszabályát is több ponton törvénysértőnek, illetve hiányosnak találta.

Az MVSZ jogi képviselője szerint valóban mindenki köteles az Alkotmányt, a jogszabályokat tiszteletben tartani, vagyis betartani, de senki sem köteles azokat tisztelni. Az MVSZ ügyvédje elmondta: a bíróság a szervezet nyilvántartásba vételekor rendben levőnek találta az alapszabályt, amit csak a küldöttgyűlés módosíthat. Rendkívüli közgyűlés összehívása indokolatlanul nagy költségeket jelentene a tengerentúli küldöttek miatt.

A bíróság csütörtökön arra kötelezte az MVSZ-t, hogy 45 napon belül írásban fejtse ki hivatalos jogi álláspontját a Fővárosi Főügyészség keresetével kapcsolatban. A pert május 2-án tárgyalja tovább Pataki Árpád bíró.

Rovatok