Index Vakbarát Hírportál

Ösztönzik az idősebb gyerekek örökbefogadását

2011. február 3., csütörtök 14:48 | aznap frissítve

Átláthatóbb örökbefogadási rendszert, rövidebb eljárást és a három évnél idősebb gyerekek után igényelhető gyest is nyújt a január elsején a parlament által elfogadott törvénymódosítás. Az eddigi 3-4 éves eljárás jelentős rövidülése azonban csak akkor várható, ha három évesnél idősebb gyereket fogadunk örökbe. Az abortuszt nem tiltják be, de a fiatalokat a jövőben inkább a gyerek megszülésére igyekeznek buzdítani.

Január elsejétől a három évnél idősebb örökbefogadott gyerekek után is igényelhető lesz a gyes - jelentette be Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Az államtitkár szerint könnyebb és ésszerűbb lett így a törvény. "A féléves örökbefogadói gyest, mely eddig a gyermek három éves koráig volt igényelhető, most a gyerek 10 éves koráig terjesztjük ki. Így segíthetünk a szülőnek, hogy fél évig otthon maradjon a gyerekkel, és jobban megismerje."

Soltész elmondta, az új gyesfajtát számításaik szerint néhány száz esetben fogják igényelni, de azt, hogy pontosan mekkora összeget tettek félre erre a célra, nem pontosította.

Sokszor évekig kell várni

Dudás Zoltán, a minisztérium főosztályvezetője szerint az örökbefogadási eljárás ideje is érezhetően csökkenni fog, és a rendszer is egységesebbé válik. "Az adminisztrációs eljárás ideje régiónként változó, de eddig átlagosan nyolc hónapot vett igénybe, ez fog most 5-6 hónapra csökkenni."

Évente átlagosan 270 három év alatti gyerek és 1000 örökbe fogadni szándékozó szülő jelenik meg a rendszerben.

"Kétezer pár vár Magyarországon gyerekre, és majdnem ugyanennyi az örökbeadható gyerekek száma is. A probléma ott van, hogy a gyerekek nyolcvan százaléka tíz évnél idősebb, az örökbefogadók viszont leginkább a három év alatti gyerekek iránt érdeklődnek" - mondta Dudás.

Egy pár ezért átlagosan 3-4 évet vár gyerekre. Egyedülállók esetében viszont ez az idő még hosszabb lehet - kivéve, ha fogyatékos, vagy 10 évnél idősebb gyereket adoptálnának, ebben az esetben ugyanis csak az adminisztrációs eljárást kell kivárniuk.

"Az elsődleges cél az, hogy a gyerek teljes családba kerüljön" - mondta Soltész. Az egynemű párok esetében azonban a teljes család ellenére sem működhet az örökbefogadás, és az államtitkár szerint ez a jövőben sem fog változni.

Nem lesz abortusztilalom

Soltész szerint a fő cél az, hogy minél több gyerek kerüljön családba, illetve minél több gyerek szülessen és minél kevesebb legyen az abortusz.

"Ha az örökbefogadókat segítjük, és felgyorsítjuk az eljárást, akkor ezzel azokat a nőket is segítjük, akik abortuszra akarnak menni. A fiatalokat különböző iskolai programokkal, tanácsadással próbáljuk rávenni arra, hogy születendő gyerekeiket ne vetessék el, inkább adják örökbe, akár nyílt örökbefogadással is. Tudom, hogy ez nem egy gyors folyamat, de bízom benne, hogy előbb-utóbb lesz hatása" - nyilatkozta az államtitkár.

Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület elnöke és Varnyú Ildikó, az Együtt az Életért Közhasznú Alapítvány szakmai vezetője szerint is jó lépés volt a gyes kérvényezhetőségének meghosszabbítása. Varnyú Ildikó szerint a módosítás megoldja a gyakorlatuk során felmerült problémák egy részét.

"Mi krízismamákat gondozunk, közösen próbálunk kiutat keresni nekik és a gyerekeknek. Ez a törvénymódosítás pedig azt szolgálja, hogy gyorsabban családba kerülhessenek."

Tévhit, hogy roma gyerekeket nem fogadnak örökbe

Móruczné szerint bár a közvélemény azt tartja, roma gyerekeket nehezebben lehet örökbe adni, az ő tapasztalatai nem ezt bizonyítják.

"Nincs ilyen gond, hogy roma gyerekeket ne fogadnának örökbe, ahány roma gyerekünk volt eddig, azt mind örökbe adtuk. Igaz, hozzá kell tennem ehhez, hogy ők mind újszülöttek voltak."

Rovatok