Index Vakbarát Hírportál

Zökkenőmentes az ország egyetlen MSZP–SZDSZ–Fidesz koalíciója

2011. február 3., csütörtök 15:32

Illetlen hangvételű facebookos üzeneteket olvasgattak az elmúlt napokban a kiskunmajsai képviselő-testület tagjai és a helyi gimnázium tanárai. A leveleket a város fideszes alpolgármestere eredetileg ifjú férfi ismerőseinek küldte, ám egy figyelmes olvasó összegyűjtve továbbította a város és a környék potentátjainak. Abonyi Henriket, aki a Fidesz súlyos veresége után egy MSZP–SZDSZ-es csoport mellett futott be karriert, munkahelyén írásbeli feljegyzésben tiltották el a hasonló stílusú üzengetésektől.

„Kitűnő az összhang a város vezetői között, lehet, hogy szokatlan a politikai felállás, de ez eddig semmilyen problémát nem okozott” – mondta az Indexnek Kiskunmajsa polgármestere. Faludi Tamás szerint legfeljebb a városi ellenzéket zavarja, hogy ő egykori SZDSZ-es, és ma is „kőkemény liberális”, az egyik alpolgármestere az MSZP helyi elnöke, a másik pedig vezető fideszes, és egyben a majsai KDNP irányítója. „Az olyan ügyek, mint a piac befedése nem jobboldali és nem baloldali kérdés, ezért ezeket zökkenőmentesen meg tudjuk oldani ebben az összetételben is” – szögezte le az SZDSZ országos tanácsát is megjárt városvezető.

Az országban egyedül Kiskunmajsán működik SZDSZ–MSZP–Fidesz koalíció, amely a tavalyi önkormányzati választás után jött létre, azt követően, hogy a Fidesz–KDNP katasztrofálisan gyenge eredményt ért el a településen. Az országgyűlésben kétharmaddal rendelkező pártszövetség Kiskunmajsán egyetlen egyéni mandátumot sem tudott szerezni, sőt a tizenegy fős testületben listán is csak egy helyet kapott.

Listás póttagság

A listás mandátum eredetileg a városi Fidesz-elnöknek, Szabóné Csábrády Anikónak járt volna, de őt, miután a polgármesterségért és a képviselőségért folyó küzdelemben is elbukott, eltanácsolták az önkormányzati szerepléstől. A listás képviselői hely így a teológus-kántor-tanár Abonyi Henrikre szállt, akit egyéniben a kiskunmajsai 5-ös választókerületben jelenlegi alpolgármestertársa, a város MSZP-elnöke, Fogl András győzött le.

A Fidesz 2006-ban a Terbe Zoltán polgármester által vezetett MDF-es (majd lezsákista nemzeti fórumos) csoporttal kezdte a ciklust, de hamar felrúgta a koalíciót, és szembefordult a fórumosokkal, jóllehet közismert volt erős gyökerekkel rendelkeznek a városban.

Megcsúszott taktika

A szakításból az lett, hogy a Fidesz 2010 őszén önállóan indult, és Terbe polgármester támogatása helyett saját jelöltet indított. Ez a döntés végül a 2002-2006 között regnáló SZDSZ-es polgármestert segítette hozzá, hogy újabb ciklusra foglalhassa el a városházát: a fórumos Terbe 33, a fideszes Szabóné Csábrády Anikó 23 százalékot szerzett, míg Faludi Tamás 36 százalékkal nyert.

Az eredményekből az is kiolvasható, hogy a korábbi és a jelenlegi parlamenti pártok nevének használta nem divatos a városban, egyesületek támogatásával azonban sikert lehet elérni. A volt MDF-es Terbe a Polgári Szövetség Majsáért Egyesület (PSZM) jelöltjeként indult, a volt SZDSZ-es Faludi az Együtt Kiskunmajsáért Egyesület (EKE), az MSZP-s Fogl pedig Kiskunmajsa Városért Szövetség (KVSZ) vezetőjeként kapott mandátumot. A PSZM és az EKE-KVSZ szövetség egyformán 5-5 helyet szerzett a városi közgyűlésben, ezért a listán bekerült fideszes Abonyi Henrik döntésétől függött, melyik oldalnak lesz többsége.

A döntés néhány nap alatt megszületett, így létre jött a majsai nagykoalíció, amely azonban nem csak a Fidesz részvétele miatt minősíthető furcsának. Kiskunmajsát 2002 és 2006 között szintén a Faludi–Fogl páros irányította, ám 2005-ben az MSZP-sek korrupció vádjával feljelentették az SZDSZ-es polgármestert. A közbeszerzési ügy miatt hivatali vesztegetés megalapozott gyanújával nyomozást rendelt el az ügyészség, a Magyar Nemzet pedig arról írt, hangfelvételek is bizonyítják, hogy két képviselőnek pénzt ajánlottak azért, hogy szavazatukkal támogassák a helyi vízközmű bérbeadását egy bizonyos cégnek.

Kiprintelt Facebook-levelek

Az egykori botrány nem akadályozta a városvezetőket, hogy ismét együtt próbálkozzanak, ahogy a jelek szerint az sem rendíti meg a mostani felállást, hogy a fideszes alpolgármester magánélete téma lett a városban, és munkahelyén. Abonyi a napokban kapott írásbeli figyelmeztetést "illetlen hangvételű" internetes levelezéséért.

A város egyik korábbi független képviselő-jelöltnője Abonyi Facebook-oldalán bukkant az alpolgármester – akkor még nyilvánosan hozzáférhető, de azóta törtölt – leveleire, amelyekben fiatal férfiismerőseivel "évődött". A volt képviselőjelöltnő, aki megbotránkozott a stíluson, egy kisebb gyűjteményt küldött az önkormányzathoz, az iskolához és a Fidesz regionális vezetőihez.

Úgy tudjuk, a gimnáziumban, ahol Abonyi óraadóként tanít, a tantestület előtt tárgyalták meg a levelek tartalmát. A pedagógusok úgy ítélték meg, hogy a levelekben megütött évődő hangvétel nem fér össze az intézmény konzervatív nevelési szemléletével. Az igazgató írásbeli feljegyzést is készített az esetről.

Elnöki iktató a szemetes

Faludi polgármester az Indexnek elmondta, ő is megkapta a leveleket, de nem foglalkozik velük. „Az egész ment azonnal az elnöki iktatóba” – és hozzátette, ő a szemétkosarat érti elnöki iktatón. Faludi szerint az egész levélhistória politikai lejáratás, és azok állnak mögötte, akik nem tudják elfogadni, hogy Abonyi nem velük tartott az önkormányzatban.

Nem akkor támadnak, amikor lehet, hanem akkor, amikor kell - mondta az esetről Abonyi. A Fidesz-KDNP-s alpolgármester szerint a rágalmazással a "leggyengébb láncszemet" próbálják megtalálni, hogy a városvezetés elveszítse a közgyűlésben lévő minősített többségét. Abonyi szerint ez nem fog sikerülni, mert a Fideszben nincs ilyen kérdés. Az alpolgármester egyébként úgy véli, hogy a kormánypártok regionális vezetői is támogatják a kiskunmajsai együttműködést. Abonyi szerint a városi ellenzék hiába nevezi magát polgárinak, személy szerint ő az egyetlen jobboldali a testületben, hiszen "aki a Fidesz-KDNP-vel szemben indul a választáson, az nem lehet jobboldali".

Rovatok