Index Vakbarát Hírportál

Kérdőívet küldenek szét az alkotmányozásról

2011. február 4., péntek 11:04

Név nélkül is kitölthető kérdőíveken fogják kérdezni a választásra jogosult állampolgárokat az új alkotmánnyal kapcsolatos kérdésekről, jelentette be a nemzeti konzultáció vezetésével megbízott fideszes politikus, Szájer József. Megalakult egy négytagú konzultációs testület is, a tagjai Járai Zsigmond, Csák János, Pálinkás József és Szili Katalin.

Nemzeti konzultációs testületet hozott létre Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő, akit Orbán Viktor miniszterelnök kért fel az új alkotmány előkészítésével kapcsolatos nemzeti konzultáció vezetésére. A tanács döntéseket nem hoz, csak közvetít: begyűjti, majd továbbítja a véleményeket.

Szájer József pénteken bejelentette: a nemzeti konzultációs testület tagja Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke, Csák János, Magyarország londoni nagykövete, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Szili Katalin volt házelnök, volt szocialista, most független képviselő. A fideszes EP-képviselő szeretné, ha a testület munkájában "kültagként" részt venne Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője is. Szájer hozzátette, hogy a többi képviselőcsoport tagjaival is szívesen konzultál.

A testületi tagok tiszteletdíjat nem kapnak. Szájer szerint Járait és Csákot, aki korábban a Mol vezetője volt, a tervezett közpénzügyi fejezet miatt kérték fel, hogy legyen gazdasági szakember is a konzultációban. Pálinkás József révén Szájer szerint az akadémia segítheti az alkotmányhoz kapcsolódó tudományos kérdések megvitatását. A testület negyedik tagjának, Szili Katalinnak a felkérését azzal magyarázta, hogy a volt házelnök egy olyan környezeti, környezetvédelmi és szociális szempontot jelenít meg a testületben, amely "minden magyar állampolgár számára fontos". Szili Katalin szövetségesünk abban, hogy új alaptörvényre van szükség, mondta Szájer, aki szerint nem akarnak "ideológiai karanténba" kerülni.

Szájer közölte azt is, hogy minden választásra jogosult állampolgár kérdőívet kap, amelyen keresztül véleményt mondhat az új alkotmányról. Az új alaptörvény előkészítésével kapcsolatos nemzeti konzultációnak ez a legfontosabb része, mondta a politikus.

A nemzeti konzultációs testület Szájer szerint legkésőbb a jövő héten fogalmazza meg a kérdőíven szereplő - elsősorban nem szakmai jellegű - kérdéseket, felvetéseket, amelyeket azután átadnak a kormánynak. Az emberek a válaszaikat - akár név nélkül is - díjmentesen küldhetik majd vissza a konzultációs testületnek, amely eljuttatja azokat az országgyűlési képviselőknek is. "Ez egy iránymutatás" – fogalmazott Szájer.

A politikus azt mondta: közpénzügyekkel összefüggésben biztosan lesz kérdés a kérdőíven. Újságírói felvetésre közölte, nem azt kérdezik majd, hogy akarnak-e az emberek új alkotmányt, hanem konkrét tartalmi kérdések szerepelnek  majd az íven.

Megkeresik a napokban az önkormányzatokat is, hogy közmeghallgatások keretében, közgyűléseken, önkormányzati üléseken vitassák meg az alkotmányozással kapcsolatos kérdéseket. Ehhez segédanyagokat küldenek majd a helyhatóságok részére, és azt kérik tőlük, a viták után levélben foglalják össze álláspontjukat. Szájer szerint a civil szervezetekkel való konzultáció keretében határon túli szervezetekkel is kell egyeztetni.

Rovatok