Index Vakbarát Hírportál

Újra önálló település Somoskőújfalu

2011. február 6., vasárnap 13:32

Jogerőre emelkedett a Salgótarjánról levált településrész, Somoskőújfalu határát kijelölő bírósági határozat. A területvita elsősorban a nógrádi megyeszékhely javára dőlt el - tájékoztatta a Független Hírügynökséget vasárnap Lichner András, Somoskőújfalu polgármestere.

A 2006-os önkormányzati választást követően, saját önkormányzati testületének megalakulásával vált újra önálló településsé Somoskőújfalu, melyet 1977-ben csatoltak Salgótarjánhoz.

A szétválást a helyiek 80%-a támogatta - mondván, inkább faluként, sem mint egy nagyobb város elhanyagolt peremkerületeként képzelik el a jövőjüket. A leválásról döntő népszavazást az iskolájuk bezárását követően kezdeményezték.


Nagyobb térképre váltás

A csaknem 2800 lelkes Somoskőújfalu több mint négy éven keresztül pereskedett Salgótarjánnal a területi lehatárolásért és vagyonáért.

Területvitájuk több bírósági forduló után most azzal zárult, hogy az 1977-es állapothoz közeli helyzetet véglegesítették - ami Salgótarjánnak kedvezett. A vagyon megosztásában azonban még nem született sem egyezség sem döntés, a feleknek a Nógrád Megyei Bíróság erre fél évet adott.

Iskolaépületéhez, továbbá a kistérségi vízmű- és csatornamű társulásban lévő vagyonához azt követően juthat majd a település.

Rovatok