Index Vakbarát Hírportál

Nem ajánlott a koporsós temetés a Balatonnál

2011. február 8., kedd 12:44 | aznap frissítve

A korábbi hírekkel szemben nem tilos, csak nem ajánlott a koporsós temetés több somogyi sírkertben a magas talajvíz miatt – módosította korábbi közlését kedden a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.

A népegészségügyi szervezet arról tájékoztatott, hogy "jelenleg Balatonfenyvesen, Balatonmáriafürdőn, Balatonmáriafürdő-alsón, a kaposmérői temető egy részén és Somogyszentpálon van a belvízhelyzet miatt temetési tilalom". Második közleményükben azt írták, "jelenleg Balatonfenyvesen, Balatonmáriafürdőn, Balatonmáriafürdő-alsón, a kaposmérői temető egy részén és Somogyszentpálon  van a belvízhelyzet miatt ajánlott koporsós temetési tilalom".

Az ajánlás indoklásaként mindkét közlemény idézi a temetésekre vonatkozó törvényi előírást, mely szerint "nem végezhető koporsós temetés azon a temetési helyen, ahol a talajvíz a talajszint alatti két métert eléri". A népegészségügyi szervezet közlése szerint ahol huzamosabb ideig fennáll e helyzet, ott hamvasztásokat végezhetnek.

Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója kedden arról számolt be, hogy felmérték, az országban hol vannak olyan temetők, ahol tartósan számolni kell a magas talajvízzel. Ennek alapján Somogy megyében Nagyatád és a Rinya folyó vízgyűjtő területe érintett kilenc temetővel, amelyekben évente mintegy 200 temetést végeznek.

Hangsúlyozta, a szabályozásra kegyeleti és népegészségügyi ok miatt van szükség. A magas talajvíz miatt érintett területeken Somogyban egyelőre csak a hamvasztásos temetés a megoldás - tette hozzá.

Az ügyvezető megjegyezte: az országban már több helyen, főként Szeged környékén alkalmazzák a latin országokban elterjedt föld fölötti kriptaépítést. Megoldásként említette még a talajvíztől védetten megépített ideiglenes kripta lehetőségét, ahol átmeneti időre helyezik el a koporsót.

Rovatok