Index Vakbarát Hírportál

Káosz és százmilliós hiány az Országos Cigány Önkormányzat székházában

2011. február 11., péntek 17:10 | aznap frissítve

Káosz, egy közepesen lepusztult épület és tetemes hiány fogadta az Országos Cigány Önkormányzat új vezetését a szervezet székházában, akik így nem kezdik meg a munkát. Az állapotok csak annak lehettek meglepők, akik évek óta nem jártak az épületben, illetve akik nem ismerik a kisebbségi önkormányzati rendszer működési anomáliáit.

“Egyszerre szégyen és fájdalmas„ – jellemezte Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat januárban megválasztott elnöke a szervezet székházában talált állapotokat. A munkát az új vezetés ilyen körülmények között nem tudja elkezdeni – jelentette ki.

Áldatlan állapotok

A péntek délutáni sajtóbejáráson mindenki meggyőződhetett róla, hogy a Dohány utcai OCÖ-székház valóban meglehetősen lehangoló állapotban van. Az épület ázik, a folyosókon dohos szag terjeng. A félreeső helyiségekbe kartondobozok, iratkupacok, könyvek, másológépek és limlomok vannak behányva, a pincében az OCÖ balatonlellei táborának vaságyai és egyéb bútorai, a padláson matracok, paplanok és párnák tucatjai málladoznak.

A kormányzati kommunikációs államtitkárság meghívója alapján azonban minimum szekrényekből kidőlő csontvázakra, vagy legalábbis féktelen tivornyák nyomaira készültünk. Ehhez képest csak egy szétesett szervezet kaotikus és átláthatatlan működését hűen tükröző állapotot találtunk, üres sörösdobozokkal, teli hamutartóval, és pusztuló mellékhelyiségekkel. A könyvtár, az elnökségi irodák és a díszterem mindezzel együtt használható állapotban van.

Farkas Flórián és Latorcai Csaba nemzetiségekért felelős helyettes államtitkár komoly arccal kísérték az újságírókat a zegzugos épületben. A padlástérből a háztetőkre nyíló tetőteraszon tartott sajtótájékoztatón Dobóvári Ildikó, az új hivatalvezető számolt be arról, hogy a Kolompár Orbán fémjelezte előző OCÖ-elnökség nem volt hajlandó részt venni az átadás-átvétel folyamatában, az új vezetés pedig súlyos hiányosságokat és anomáliákat tárt fel.

Káosz és hiány

A szervezetnek már 2009-re sincs elfogadott beszámolója, mérlege és leltára. Az OCÖ rendkívül előnytelen mobiltelefon-flottaszerződést kötött: érthetetlen, hogy miért volt szükség 419 mobiltelefon üzemeltetésére, melyeknek ráadásul csak az alapdíja havi 712 ezer forint. A jövő májusig szóló szerződés idő előtti felmondása 20 millió forintba kerülne, és az önkormányzat máris több mint hétmillió forintos díjhátralékot halmozott fel.

A hivatalvezető által összeállított dokumentum szerint az OCÖ-nél eddig 113 milliós hiányt tárt fel a vizsgálat: az összeg a telefonos díjhátralék mellett adó-, "törvénysértéssel felvett hitel" utáni tőke-, valamint egyéb számla és szerződéses tartozásokból, előlegekből áll össze. Gond van a korábbi szerződésekkel is, jogosulatlan személyek írtak alá szerződéseket, máshol hiányzik az aláírás. Irreálisak a költségtérítések, tisztázatlan a dolgozók hatásköre és a beosztása, valós teljesítmény nélkül fizettek bért, a munkaszerződések kaotikusak, alapvető iratok hiányoznak.

A számlákon 28 millió, a pénztárban 3 ezer forintot találtak. Farkas Flórián bejelentette, hogy ismeretlen tettes ellen csütörtökön feljelentést tett a rendőrségen. Latorcai Csaba arról beszélt, hogy 2007-2009 között az épületre központi költségvetési forrásból papíron 30 millió forintot költöttek, ám a fejlesztés vagy nem lett végrehajtva, vagy lába kelt az eszközöknek. Építkezés, felújítás szerinte nem zajlott. A helyettes államtitkár bejelentette, hogy a kormány több milliós intervenciós támogatást nyújt az önkormányzatnak a működési feltételek megteremtése érdekében.

Hol volt eddig Farkas?

Az Index kérdésére, hogy Farkas – aki a Lungo Drom elnökeként az OCÖ-ellenzék vezetője volt – hogyhogy csak most szembesült az intézményben uralkodó állapotokkal, az új elnök először értetlenkedett, majd kijelentette, hogy mivel nem kapott szót a közgyűléseken, nem vett részt a munkában. “A jelenléti ívet azért aláírtam„ – nyugtatott meg mindenkit.

Az OCÖ előző elnökét, Kolompár Orbánt nem sikerült elérni. Az Országos Cigány Önkormányzat működése mindenesetre mindig nagyszerű alkalom a cigány képviseleti szervekben uralkodó káoszon való megbotránkozásra, pedig az önkormányzatnak soha nem volt valódi jogköre a romák érdekeinek a hatékony képviseletére az állammal és a többséggel szemben, a bonyolult választási rendszer pedig a többségi politikai elittel együttműködő, kérdéses legitimitású és motivációjú roma vezetők pozícióba jutását segíti.

Hogy az OCÖ mennyire nem képes a cigány érdekképviselet valódi csúcsszerveként funkcionálni, azt pont Farkas Flórián helyzete illusztrálja a legjobban: miközben az OCÖ elnökeként a roma közösség érdekeit kéne képviselnie, a romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztosként ő a kormányzati romapolitika egyik irányítója. Elvileg tehát az a skizofrén helyzet is előállhatna, hogy OCÖ-elnökként a saját döntései ellen tiltakozik a romapénzek összege vagy elosztása miatt.

Rovatok