Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztettet kért az ügyész Gerébre

2011. február 15., kedd 18:13

Foglalkozásától eltiltaná, de csak felfüggesztett szabadságvesztést kért Geréb Ágnesre az ügyész vádbeszédében. A keddi tárgyaláson kiderült: dokumentumfilmet forgatnak az otthon szülés aktivistájaként elhíresült orvosnőről, aki jelenleg házi őrizetben van. Ítélethirdetés március 24-én lesz.

Próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést és foglalkozástól eltiltást indítványozott Geréb Ágnesre Kiss Veronika ügyész kedden elmondott vádbeszédében. Az otthon szülés feltételeinek megteremtéséért küzdő aktivistaként ismertté vált orvosnőt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják, valamint ennek a bűncselekménynek minősített eseteivel is: halált, illetve maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel.

A Fővárosi Bíróságon folyó büntetőper még azelőtt kezdődött, hogy Geréb ősszel egy másik ügy miatt előzetes letartóztatásba, majd onnan karácsony előtt házi őrizetbe került. A büntetőpernek Gerében kívül további négy vádlottja van, és összesen négy ügy szerepel a vádiratban. A négy ügyből háromban volt szerepe Gerébnek.

Az ügyész szerint sincs szó emberölésről

A legsúlyosabb eset 2007 szeptemberében történt az Alma utcai Születésházban. A kisbaba feje világra jött, de a válla elakadt, teste nem tudott megszületni. Geréb Ágnes hiába próbálta műfogással világra segíteni a gyereket, nem járt sikerrel. A kihívott mentőorvos sem tudott segíteni. Ezután bevitték a vajúdó édesanyát a Szent János Kórházba, ahol gátmetszéssel egy perc alatt ki tudták szabadítani a gyereket a szülőcsatornából, de újraéleszteni már hiába próbálták. A kisbaba belehalt az oxigénhiányos állapotba. Az ügyész vádbeszédében a szakértői véleményekre és tanúvallomásokra hivatkozva azt mondta: Geréb számos szakmai hibát vétett ennél a szülésnél. Szerinte a terhesség veszélyeztetettnek minősült, ezért eleve nem lett volna szabad kórházon kívüli szülést választani, nem kellett volna oxitocint adni az édesanyának, nem kellett volna azt a bizonyos műfogást alkalmazni, gátmetszést kellett volna végezni. Az ügyésznő ugyanakkor hangsúlyozta: nem változtatja a vádiratban szereplő vádat súlyosabbra, gondatlan emberölésre. (Ez korábban felvetődött, a tárgyalási jegyzékben – véletlenül - jelenleg is gondatlan emberölés szerepel a Geréb-per tárgyaként.)

Maradandó fogyatékosságot okozó veszélyeztetéssel egy 2003 karácsonyán történt ikerszülés miatt vádolják Geréb Ágnest és három vádlott-társát. A szülés egy Geréb által kölcsönkért lakásban folyt. Az első baba rendben megszületett, ikertestvére azonban nem lélegzett, amikor világra jött. Hiába kísérleteztek az újraélesztésével, ez csak a kiérkező mentőknek sikerült. A baba agykárosodást szenvedett, és fél évvel később, 2004 nyarán meghalt. Az ügyész szerint biztosra vehető, hogy ha nem halt volna meg, akkor is testi és szellemi visszamaradott maradt volna. Kiss Veronika kiemelte: nemcsak Gerébék, hanem a szülő nő is felelőtlen volt, amikor első szülésénél, ráadásul ikerterhességgel kórházon kívül akart szülni, miközben ikerszülés levezetésére még a kórházak közül sem mindegyik alkalmas, kijelölt intézmények vannak erre.

A harmadik eset, amely miatt Gerébet a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés alapesetével vádolják, 2007 októberében történt az Almai utcai Születésházban. A szülést nem Geréb, hanem egy másik vádlott vezette, de ő is jelen volt. Ebben az ügyben nem a baba, hanem az édesanya forgott veszélyben: kivérzett állapotban vitték kórházba.

Enyhítő körülmény: időmúlás és gyerekek

A vádban szereplő negyedik ügy hasonló ehhez: 2006 őszén egy otthon szülésnél szintén kivérzett, életveszélyes állapotba került az édesanya. Ennél a szülésnél nem Geréb volt jelen, hanem a másodrendű vádlott, K. Ágnes, akire – Gerébhez és a negyedrendű vádlotthoz hasonlóan – halmazati büntetésként próbaidőre felfüggesztett fogház-szabadságvesztést indítványozott az ügyész.

A büntetőper másik két vádlottjára csak pénzbüntetés kiszabását kérte az ügyész. Kiss Veronika Geréb esetében súlyosító körülményként értékelte a többszörös halmazatot, valamint azt, hogy büntetőeljárás hatálya alatt volt az egyik esetnél, egy másiknál pedig foglalkozástól eltiltás hatálya alatt állt. (2007-ben három évre eltiltották szülész-nőgyógyász hivatása gyakorlásától.) Enyhítő körülménynek számít az ügyész szerint Geréb és a többi vádlott esetében is, hogy hosszú idő telt az ügyek óta, és mindannyian több kiskorú gyermeket nevelnek.

Vádbeszédét az ügyész azzal kezdte: ez a büntetőeljárás nem az otthon szülést támadja, nem ez a per tárgya, hanem a bíróság által eldöntendő kérdés az: a vádlottak elkövettek-e foglalkozási szabályszegéseket. A több órán át tartó vádbeszéd végén Kiss Veronika megjegyezte: a per során alig esett szó a gyerekek, a születendő magzatok jogairól. Arról beszélt: emberileg mélyen megérintették a bekövetkezett tragédiák, főként az oxigénhiányba belehalt kisbaba fotója.

Geréb nekiment a szakértőknek

Miközben vádbeszédében az ügyész nagyban támaszkodott a per során meghallgatott orvos szakértők állásfoglalásaira, a keddi tárgyalási nap azzal kezdődött, hogy Geréb Ágnes megkérdőjelezte ezeket a véleményeket. Az öt vádlott készített egy beadványt arról, hogy szerintük mi mindenben nem tettek eleget a szakértők a rájuk vonatkozó hatályos módszertani levélnek. Ezt olvasta fel a bíróságon Geréb. A kifogások egy része szakmai jellegű volt, más részük szakmai előítéletességet rótt fel a szakértőknek. A vádlottak szerint a kirendelt orvosszakértők kompetenciája kizárólag a kórházi szülészeti-nőgyógyászati szabályok ismeretére terjed ki, viszont a bábákra a bába foglalkozás szakmai szabályai az irányadók, és szerintük erről a kirendelt szakértők sem elméleti tudással, sem gyakorlati tapasztalattal nem rendelkeznek.

A keddi tárgyaláson kiderült: Geréb Ágnesről dokumentumfilmet forgatnak. Az alkotók, akik tapasztalt filmesek, egyelőre nem akarják felfedni kilétüket. Az ügyész jelezte, nem akar szerepelni a filmben, a filmesek azonban nem hagyták abba a forgatást. Munkatársunknak a szünetben elmondták: ügyvédjük sms-ben jelezte: a hatályos jogszabályok alapján az ügyész nem tilthatja meg, hogy felvegyék, ugyanis tőle nincs szükség ehhez hozzájárulásra.

A per március 17-én a védőbeszédekkel folytatódik. Ítélethirdetés március 24-én lesz.

Rovatok