Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálják a szerződéseket az OMSZ-nél

2011. február 16., szerda 16:00

Vizsgálatot rendelt el a külsős szerződések ügyében az Országos Meteorológiai Szolgálatnál (OMSZ) az intézményt szakmailag felügyelő államtitkár, Illés Zoltán.

Ezt a vizsgálatot maga Illés Zoltán jelentette be szerdán Budapesten egy újságírók számára rendezett háttérbeszélgetésen. A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyi államtitkára azért kérte be Dunkel Zoltántól, az OMSZ főigazgatójától a külső cégekkel kötött szerződéseket, mert tudomására jutott, hogy azok jelentős díjaránytalanságokat tartalmaznak, amik hátrányosak az OMSZ-nek.

Az államtitkár nem csak a díjaránytalanság miatt fejezte ki felháborodását, hanem amiatt is, hogy vannak olyan meteorológusok, akik szerződésben állnak különböző médiumokkal és az OMSZ által szolgáltatott adatokat külön díjazásért hasznosítják.

Illés Zoltán szerint mindez felveti annak szükségességét, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a főigazgató-váltást követően további személyi változások történjenek, emellett az OMSZ strukturális átalakítása is napirendre kerül.

Illés Zoltán jelezte, hogy bejelentést tesz az ügyről Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztosnak, és ha szükségesnek ítéli akkor büntetőfeljelentést is tesz. Az államtitkár szerint az OMSZ-nél felmerült gondok indokolttá teszik a szóban forgó tevékenység törvényi szabályozását is.

Rovatok