Index Vakbarát Hírportál

Soron kívül műtenek, ha a beteg gondoskodik a vérről

2011. február 22., kedd 10:59

Sürgős szívműtét vár egy kunszentmártoni asszonyra. Ha viszi magával az operációhoz szükséges vért, azonnal végrehajtják a beavatkozást. Ha nem, akár fél évet is várnia kell, írja a szoljon.hu.

"Pár évvel ezelőtt kezdett el rakoncátlankodni a szívem, ám az orvosok akkor még nem találtak semmit", mondta a szoljon.hu kérdésére az 53 éves kunszentmártoni nő.

Amikor tavaly októberben meghalt az édesanyja, alaposan kivizsgálták Szolnokon, ahol megállapították, hogy sürgősen műtétre van szüksége. Ki kell cserélni az egyik szívbillentyűt, és a főartéria is annyira megvan duzzadva egy tízcentis szakaszon, hogy bármikor szétdurranhat.

"A tervek szerint egy fővárosi intézményben végzik el a beavatkozást, ám csak valamikor fél év múlva, ha rám kerül majd a sor. Pontosabban: soron kívül is megműtenének, ám ahhoz nekem kell vinnem az operációhoz szükséges vérmennyiséget", tette hozzá.

Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója hétfőn azt mondta, hogy évek óta nincs vérhiány Magyarországon, a véradók száma sem csökkent.

Az elmúlt húsz évben többször volt arra példa, hogy a ritka vércsoportúaknak várniuk kellett egy-két napot, különösen ha nagy vérigényű műtétről van szó. "Viszont manapság már sokkal ritkábban fordul elő, mint négy-öt évvel ezelőtt" - tette hozzá.

Azt a főigazgató is megerősítette, hogy ha valaki mozgósítja családtagjait, ismerőseit, hogy adjanak vért a műtétjéhez, akkor az előre tervezett időpontban megoperálják.

Rovatok