Index Vakbarát Hírportál

Felemelték a minisztériumi létszámkeretet

2011. február 24., csütörtök 16:52

A KIM közleményben jelentette be, hogy a kormány felemelte a minisztériumok létszámkeretét. A február 22-i kormányhatározat módosította a kormányalakulást követően, 2010. augusztus 4-én elfogadott határt. A KIM szerint mindez az előző kormányoknak köszönhető.

Fél évig tartott az Orbán-kormány kemény minisztériumi létszámstopja. A kormány csütörtökön 5 százalékkal emelte a központi igazgatási szerveknél foglalkoztathatók létszámkeretét.

A döntéssel a tavaly augusztusban rögzített 5764 fős keret 290 fővel 6054-re emelkedett.

A KIM indoklása szerint az intézkedésre a korábbi kormányok foglalkoztatási gyakorlata miatt volt szükség. A közlemény szerint a hivatalok átvételekor a felülvizsgálatok során súlyos szabálytalanságokra derült fény. Például kiderült, hogy a szocialista kabinetek sokkal több embert foglalkoztattak, mint amennyit adminisztráltak, „attól sem riadtak vissza, hogy feketén foglalkoztassák a közigazgatásban dolgozókat”. A rögzített létszámkeretek között nem szerepelt számos olyan közigazgatási szerv, amely a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozik – a foglalkoztatási viszonyok jogszerűvé tétele után ezek a szervek is megjelentek a határozatban, növelve ezzel a létszámkeretet (pl. Országos Meteorológiai Szolgálat).

A közlemény szerint a korábbiakkal ellentétben a jelenlegi kormány foglalkoztatása átlátható, áttekinthető:,a minisztériumok a betölthető státuszok számáról hiteles adatot közölnek.

Rovatok