Index Vakbarát Hírportál

Bokros nem lép vissza, szerinte nem is kérhetik erre

2011. február 28., hétfő 21:56

Bokros Lajos titkársága hétfő este közleményben reagált arra, hogy vasárnap Viniczai Tibor, az MDF alelnöke azt mondta: Bokros aláírt egy olyan nyilatkozatot, amely szerint ha őt az MDF visszalépésre kéri európai parlamenti képviselőségétől, azt megteszi.

Bokros titkárságának közleménye szerint ez nem igaz. Azt írják, hogy az európai parlamenti választások előtt, pontosan két évvel ezelőtt aláírt nyilatkozatukban az MDF képviselő-jelöltjei csupán azt vállalták, hogy a későbbiekben aláírnak egy újabb nyilatkozatot, amelyben alávetik magukat a visszalépésre vonatkozó esetleges felkérésnek. "Ez utóbbi dokumentum azonban nem született meg, mert az MDF vezetői és az általuk megkérdezett jogászok megállapították, hogy egy ilyen nyilatkozat ellentétes lenne egyrészt a képviselők jogállásáról szóló törvénnyel, ami a szabad mandátum elvét rögzíti, másrészt az alkotmánnyal is" - áll a közleményben. Hozzáteszik: "nyilván ugyanezen ok vezérelte az MDF jelenlegi vezetését is, amikor a párt alapszabályából azóta törölte ezt a rendelkezést".

Bokros titkárságának közleménye szerint az MDF "a tavalyi országgyűlési választások óta politikai tevékenységet nem végez, pusztán sárdobálással foglalkozik". "Ebben Bokros Lajos nem kíván részt venni, ám a jövőben is kész az Európai Unió és a Magyarország előtt álló kihívások tárgyilagos elemzésére és az építő jellegű szakmai és politikai vitára" – írják.

Az ügy előzménye, hogy Makay Zsolt MDF-elnök február 19-én bejelentette: a párt országos választmányának több mint nyolcvan százaléka szerint Bokros Lajos méltatlan az EP-munkára, ezért arra kérték, március elsejével adja vissza a mandátumát. Bokros már múlt pénteken is közölte: nem lép vissza.

Rovatok