Index Vakbarát Hírportál

Biztonsági őrök állják a betegek útját

2011. március 1., kedd 11:49

Hiába nyert pert a debreceni Kenézy Gyula Kórház onkológusa, nem veszik vissza állásába.

Nem engedik be a debreceni Kenézy Gyula Kórházba az állásába jogerősen visszahelyezett Fábián Ferenc onkológust és betegeit sem, biztonsági őrök állják útjukat. Szentgyörgyi János szóvivő közölte: nem kívánnak nyilatkozni az ügyről, a kórházban a betegellátás zavartalanul folyik. A betegeknek felkínálták a lehetőséget, hogy átmenjenek az onkológiai ambulanciára, ahol zavartalanul folyik a betegellátás. Elmondhatják panaszaikat, az orvosok és a szakszemélyzet és magas színvonalon végzi a munkáját. Szentgyörgyi János még annyit tett hozzá: az orvos személyes ügye, milyen formában hívta oda a betegeket.

A 2008-ban Az év orvosának választott főorvost 2009 nyarán rendkívüli felmondással bocsátották el beosztásából. Az orvost derült égből villámcsapásként érte elbocsátásának a híre, mert az ott eltöltött 17 év alatt egyszer sem volt fegyelmije, nem kapott sem szóbeli, sem írásbeli figyelmeztetést, felettesei nem bírálták szakmai és vezetői munkáját. A főorvos beperelte az intézményt, s tavaly szeptemberben első fokon, idén januárban pedig másodfokon is megnyerte a pert. A bíróság jogerősen kötelezte a Kenézyt, hogy helyezze vissza az állásába. A Népszabadság információja szerint a kórház hivatalos iratban tájékoztatta arról, hogy státuszát megszüntették, őt elbocsátják, a felmondási ideje augusztus 31-ig tart.

Az orvos korábban azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy nem tudja pontosan, miért akarnak tőle megszabadulni. Az ellene fölhozott vádak között szerepel, hogy gorombán beszélt a munkatársaival, bizonyos kezeléseket nem jól dokumentált, s egy betegnek indokolatlanul kért mellkas-CT-vizsgálatot. Ezeket a vádakat a főorvos visszautasította. A kórház nem csak most, de korábban se akart nyilatkozni az orvos elbocsátásáról, így nem tudni, hogy mi a hivatalos ok.

Fábián Ferenc azt mondta a Népszabadságnak, hogy nem nyugszik bele abba, hogy az intézmény vezetése semmibe veszi a jogállamiságot, s nem hajlandó végrehajtani egy jogerős bírósági határozatot. Ügyvédjével azt fontolgatja: karhatalmi segítséggel szereznek érvényt a bírósági ítletnek, azaz rendőröket hívnak a Kenézybe, akik segítenek neki abban, hogy elfoglalhassa állását.

Rovatok