Index Vakbarát Hírportál

Nem főztek tizennyolc Pest megyei iskolára

2011. március 7., hétfő 11:46 | aznap frissítve

Hétfőn még biztosan nem főznek abban a tizennyolc Pest megyei középiskolában, ahol a közétkeztetést ellátó cég a megye jelentős tartozása miatt múlt csütörtökön felfüggesztette a menzák működését. A tárgyalások jelenleg is folynak.

Kérfalusi Attila, a HunGast Kft. ügyvezetője elmondta: mivel a folyamatos egyeztetések ellenére sem kaptak eddig garanciát arra, hogy pár napon belül hozzájutnak a januári étkeztetés ellenértékéül szolgáló 154 millió forinthoz, egyelőre zárva tartják az érintett konyhákat, vagyis hétfőn sem főznek.

A cégvezető hozzátette: tudomása van arról, hogy a megyeháza komoly erőfeszítéseket tesz az összeg előteremtésére, így remélhetőleg a legkésőbb kedden vagy szerdán megkaphatja a HunGast a március 2-i határidővel lejárt 154 milliós számlája ellenértékét.

Az ügyvezető közölte: cégének pillanatnyilag összesen 620 millió forinttal tartozik a megye, ebből a korábbról elmaradt 470 milliót - a közösen elhatározott átütemezés szerint - augusztus végéig kellene kifizetni. A HunGast a határidőre történő teljesítés érdekében garanciát kért és kapott: a megyei tulajdonban lévő volt Budagyöngye kórház ingatlanegyüttesére jelzálogot jegyeztettek be.

"Nagy baj lenne, ha a közjegyzői okiratba foglalt jelzálogjog révén jutnánk csak a pénzünkhöz, remélem, nem ez lesz a megoldás" - jelentette ki Kérfalusi Attila.

Ambrus András, a megyeháza szóvivője elmondta: a menzastop által érintett tizennyolc középiskola közül tizenötben meleg ebédet tudnak adni a gyerekeknek.

A ráckevei Ady Endre Gimnáziumban otthonról hozott hidegélelemmel oldották meg a helyzetet, mondta Molnár László igazgató. Az iskola kért már árajánlatokat az étkeztetésre, ez azonban drága megoldás lenne, de az is  problémát jelent, hogy nem tudják megmelegíteni az ételt, és evőeszközök sincsenek, mert a konyha zárva van, tette hozzá. A csaknem kétszáz menzán étkező tanuló meleg ételt csak egy másfél kilométerre lévő iskolában kaphatna, oda viszont el kellene kísérni őket. "Pillanatnyilag tanácstalanok vagyunk" – fogalmazott az igazgató.

Szentendrén, a Móricz Zsigmond Gimnáziumban hétfőn mintegy százharminc tanuló számára készítettek szendvicset az iskola dolgozói, a költségeket részben a gimnázium alapítványa fedezi, közölte Kónya Noémi igazgatóhelyettes, hozzátéve, hogy várhatóan kedden is így hidalják át a nehézségeket.

A monori József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola mintegy ötszáz közétkeztetéses diákja szülői uzsonnacsomagokkal érkezett, mondta Megyeri István igazgató. Szerinte a szülők igyekeznek alkalmazkodni a helyzethez, és egyelőre türelmesen várják a megoldást.

A Pest megyei önkormányzat vezetése csütörtökön bocsánatot kért a történtekért a szülőktől. Közlésük szerint nemcsak a szolgáltatóval, hanem a kormányzattal is folyamatosan tárgyalnak.

Rovatok