Index Vakbarát Hírportál

Megszűnhetnek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek

2011. március 8., kedd 20:36

Megszűnhetnek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek. Erről az új hulladéktörvény rendelkezik majd, amelyet még nyár előtt megszavazhat a parlament. A régi módszer helyett a szelektív hulladékért házhoz mennének a kukások, amely tisztább és hosszú távon olcsóbb is lenne. Háztartásonként akár ezer forinttal is kevesebb lehet a szemétdíj - hangzott el kedden az RTL Híradóban.

A kormány felszámolná a hagyományos szelektív hulladékgyűjtő szigeteket és új rendszert alakítana ki. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár elmondta: 100 milliárdot kívánnak begyűjteni az érintett multinacionális és magyar cégektől. Az ide kapcsolódó termékdíjat a fogyasztók most is kifizetik már, amikor megveszik például az ásványvizet vagy gumiabroncsot a kocsikra, de a cégek eddig nem fizették be ezt a pénzt a magyar államnak, hanem mentességet kaptak ez alól - magyarázta. Az új hulladékgyűjtő rendszer kiépítése szerinte 35 milliárd forintba kerülne, a fennmaradó 65 milliárd forintot is környezetvédelmi célokra fordítanák - 25 milliárdot például ár és belvízvédelemre.

A régi, hulladékszigetes rendszer Illés Zoltán szerint nem vált be. Kevesen veszik a fáradságot, hogy szelektíven szabaduljanak meg a szeméttől. És van még egy hátránya: sokan szemétdombnak tekintik a konténerek környezetét.

Az új rendszerrel az önkormányzatok is spórolnának. Csak Budapesten évi 100 ezer köbméter szemetet szállítanak el. Ez 2010-ben több mint 1 milliárd forintba került a közterület-fenntartónak.

Rovatok