Index Vakbarát Hírportál

Kegyeleti konkurenciaharc Hajdúböszörményben

2011. március 9., szerda 16:14

A hajdúböszörményi orvosok csak a református egyház temetkezési cégét értesíthetik halottszállítások alkalmával, erről körlevélben tájékoztatta a település közigazgatási területén dolgozó doktorokat a városi főorvos. A konkurens cég szerint ez jogsértő, vele szemben diszkriminatív.

"Kegyeleti jogsértésre és a temetkezési szolgáltatók közötti diszkriminációra próbálja sarkallni a hajdúböszörményi orvosokat a hajdúböszörményi városi főorvos a jegyző utasítására" - írja levelében egy temetkezési vállalkozó, aki azt állítja: a város közigazgatási területén dolgozó orvosoknak már el is küldték azt az orvosi rendelvényt, amelyre előre rányomtatták, melyik szolgáltatót értesítsék az orvosok halottszállítások alkalmával. A panaszos úgy fogalmazott: "a diszkriminált temetkezési szolgáltatók jogi lépéseket tesznek az ügyben".

Molnár Zoltán városi főorvos körlevelében arra hivatkozik: jegyzői utasításra az általa mellékelt nyomtatványon lehet kérni a halottszállítást a kórboncolást végző, területileg illetékes intézménybe. A nyomtatványon a szállítást végző cégként a Paraklétosz Nonprofit Kft.-t tüntették fel. Molnár Zoltán nem kívánt nyilatkozni, azt mondta, erről a jegyzőt kérdezzék.

A Paraklétosz Nonprofit Kft., a református egyház tulajdonában lévő temetkezési társaság vezetője közölte: rajtuk kívül csak egy temetkezési vállalkozás van a városban. A temető, mely a város köztemetőjeként működik, a hajdúböszörményi két református egyházközség - a Bocskai és a Kálvin téri - tulajdona. Korábban is az övék volt, de államosították, az egyház a rendszerváltás után kérte, és 2008-ban kapta vissza.

Az egyház az önkormányzattal kötött szerződés alapján köztemetőként működteti a nyugati temetőt. A vezető közölte: ha jól akarják működtetni, ehhez anyagiak is szükségesek. A temetkezési társaság tizenhárom család megélhetését biztosítja. Arra a kérdésre, ők kezdeményezték-e az önkormányzatnál, hogy egyedüli kedvezményezettjei legyenek a halottszállításnak, a társaság vezetője nemmel felelt.

Ficsor László, Hajdúböszörmény jegyzője elmondta, a város tizenöt évre szóló kegyeleti közszolgáltatási szerződést kötött 2008-ban a Paraklétosz Nonprofit Kft.-vel. Két évig ez ellen senki nem emelt panaszt, a másik társaság sem. Megjegyezte: nem szerencsés a főorvos által elküldött levél megfogalmazása, ő nem utasította a főorvost, a levelet ezért pontosítani fogják.

Rovatok