Index Vakbarát Hírportál

Elbocsátott hét egykori szt-tisztet a Külügyminisztérium

2011. március 11., péntek 11:10 | aznap frissítve

Hét, egykori szigorúan titkos minősítésű állambiztonság tisztet azonosított be a Külügyminisztérium a tárca jelenlegi állományából. Az alkalmazottak munkaviszonyát a minisztérium megszünteti - jelentette be a tárca államtitkára, Németh Zsolt.

Március elsején 547 szigorúan titkos állományú (szt) tiszt adatlapját tette fel a szigoruantitkos.hu-ra a hódmezővásárhelyi Emlékpont. Az adatlapokon a név mellett szerepel a születési hely, időpont, a végzettség, a fedőmunkahely, a korabeli lakcím, valamint egy rövid életút.

A lista megjelenése után a külügy vizsgálatot rendelt el, hogy kiderüljön, vannak-e szt-tisztek a rendszerváltás előtt és jelenleg is a Külügyminisztérium állományában lévő munkatársak között. A minisztérium a vizsgálat lezárása után csak azt jelentette be, hogy hét alkalmazottól vált meg, neveket a közlemény nem tartalmazott.

"Fontosnak tartottuk, hogy egyértelműen megbizonyosodjunk arról, hogy az érintett, a Külügyminisztériumhoz köthető személyek szt-tisztek voltak vagy nem" - mondta Németh Zsolt az MTI-nek. Megjegyezte: a listán volt olyan név, akiről a vizsgálat során kiderült, nem volt szt-tszt, "tehát a lista hitelessége megkérdőjelezhető".

Az államtitkár hangsúlyozta: a minisztérium fontosnak tartotta, hogy gyorsan és határozottan döntsön azon személyek munkaviszonyának megszüntetéséről, akikről bebizonyosodott, hogy a rendszerváltás előtt szt-tisztként dolgoztak.

Elmondta, hogy az elbocsátott személyek nem töltöttek be vezetői posztot a tárcánál, és van közöttük olyan, külszolgálatot töltő személy is, akinek a hazarendeléséről már korábban intézkedtek.

Arra a kérdésre, hogy az elbocsátott személyek között van-e Lovró Csaba jelenlegi ciprusi nagykövet, azt mondta, nevekről nem nyilatkozik. Indoklása szerint a nevek nyilvánosságra hozatala az adatvédelmi törvénybe ütközik. Azzal kapcsolatban, hogy indokolt volt-e az érintett személyek munkaviszonyának megszüntetése, kijelentette: "ennek a titkosszolgálati kategóriának a Külügyminisztériumban való foglalkoztatása húsz évvel a rendszerváltozás után nem indokolható".

A Heti Válasz eheti számában az szt-tisztek listáján beazonosította Lovró Csaba jelenlegi ciprusi nagykövetet (aki korábban a tárca személyzeti főnöke is volt) és Dömény Jánost is, aki Gyurcsány Ferenc kormányzása idején a külügy "minősített iratokat felülvizsgáló" bizottságának volt tagja

A Magyar Nemzet szombaton azt írta meg, hogy Horváthné Fekszi Márta, a Gyurcsány-kormány volt külügyi államtitkárát is szt-tisztként tartotta nyilván a Belügyminisztérium személyzeti osztálya.

A lista publikálásakor Ungváry Krisztián történész elmondta: szt-tisztek ­­– az ügynökök jó részével ellentétben – munkájukat önként és ideológiailag megalapozottan végezték.

Rendfokozatuk volt, anyagi juttatást kaptak munkájukért. Az szt-tisztek csoportja két részből állt: voltak a BM-től leszereltek, akiket a civil életben helyeztek el, valamint azok, akik állásban voltak, a BM-hez semmi közük nem volt, de munkakörük miatt érdemes volt beszervezni őket. Munkájuk legalább olyan fontos volt, mint az ügynököké, de róluk eddig kevesebb szó esett.

A szigoruantitkos.hu-n tíz nap alatt több mint tízmillió letöltést mértek, az oldalt eddig közel 410 ezer érdeklődő kereste fel.

Rovatok