Index Vakbarát Hírportál

Maga ellen kért eljárást az Országgyűlés Hivatala

2011. március 15., kedd 09:30

Elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) az Országgyűlés Hivatalát, mert szabálytalan volt a képviselői irodaház északi részének fűtéskorszerűsítésére kiírt közbeszerzés.

Az elvégzendő munka ellenértékét nettó 220 millió forintra becsülte a hivatal. A felhívásra 6 ajánlat érkezett. Az Országgyűlés Hivatala a Technovilex Kft. 192,6 millió forintos ajánlatát hirdette ki nyertesnek, míg második helyre az RFV Nyrt. és a Külvent Kft. 202,9 millió forintos közös ajánlatát sorolta.

A Genex Zrt. előzetes vitarendezést kezdeményezett az Országgyűlés Hivatalánál, mivel eljárási hibákat fedezett fel. Az Országgyűlés Hivatala elfogadta a kritikát, és maga kezdeményezett - önmaga ellen - jogorvoslati eljárást a KDB-nél.

A döntőbizottság mind a három - önbevallott - jogsértésben elmarasztalta a hivatalt. Az első két hiba az volt, hogy hiánypótlást kellett volna kérnie a szakértőkről, míg a harmadik probléma a dokumentáció hiányossága volt. A KDB megsemmisítette a közbeszerzési eljárást lezáró döntést, de bírságot nem szabott ki, hiszen a hivatal maga kezdeményezte a jogorvoslatot, együttműködött, és eddig még nem vétett a közbeszerzési törvény ellen.

Rovatok