Index Vakbarát Hírportál

Kié volt a legjobb március 15-ei kokárda?

2011. március 16., szerda 09:03

Az egy dolog, hogy kinek van programja, meg kinek nincsen programja, vagy ki a nagyobb magyar, ha a másik se kisebb - ezt a diskurzust már rettenetesen unjuk. De vajon kokárdafronton mi a helyzet? Megnéztük, a március 15-én nyilvánosan megjelenő politikusaink milyen kokárdát vettek fel, és megpróbáltuk kielemezni, mit árulnak el viselőjükről.

Azt viszont már önök dönthetik el, hogy melyik kokárda tetszett a legjobban, a cikk végén lehet szavazni. A fejeket azért takartuk ki, hogy a pártpreferencia a lehető legkevésbé befolyásolja a szavazást.

A csóró

Tipikus, évről évre előszedett, de nem megfelelően karbantartott, ún. féllábas, más néven billkokárda, melynek hosszabbik lába rojtosodóban van. Lehet, hogy a szegények melletti kiállást akarta viselője ország-világ tudtára adni, vagy nem az a típus, aki elvarrja a szálakat?

A jampec

A jobboldali masniról van szó: igazi jampec kokárda, egyszerű és csálé, ezért vagány, és ki is tűnik a többi, hagyományos kokárda közül, messziről láthatatlan, nem kell túl korán elköteleződnie gazdájának. Odavetettsége mégis azt a látszatot kelti, ez is csak egy szalag a sok közül, biztos volt már ott sárga, kék vagy rózsaszínű a politikai kampányok függvényében. Viselője szeret kifejezni, de mindig valami mást.

A kombinátor

A tökös magyar legény ilyen kokárdát visel: nem szólják meg sehol, elbújuk a kokárdaerdőben. A szárak hosszabbak, a fej kisebb, gazdája talán zárkózott, elsomfordálós típus. A visszafogottság oka persze az is lehet, hogy viselője - tudván, hogy március idusán egy kokárda csak egy csepp a magyar tengerben - inkább a nemzeti színű nyakkendővel igyekezett kitűnni, és ezzel kombinálta a visszafogott kokárdát.

A modern

Óriási fejrész és aprócska lábak, éppen mint viselője testalkata. Olyan kokárda ez, amit már messziről látni, szinte kiveri az ember szemét az élénk színösszeállítás, viselője nem szereti a félreértéseket. Manapság ez számít fiatalosnak, az előző generáció keskenyebb vonalú kokárdáinak ellenképe.

A prakker

Erre mindenki azonnal rávágja, hogy igen, ez egy szőnyegporolóról lett mintázva. Arról ugyan nem szól a fáma, hogy prakkerrel porolták a labanc seggeket 48-49 környékén, de el tudjuk képzelni. Azonban szálljunk le az anyaföldre: ilyen kokárdákat a 80-as években is osztogattak a KISZ által szervezet március 15-éken a forradalmi ifjaknak, derült ki egyik kollégánk beszámolójából. A folyondáros formavilág egyébként számos, a 70-es években készült műtárgyon visszaköszön, mint az akkoriban megerősődő népi, folklór vonal része.

A kótyagos

Talán a jampec masninál is csálébbra sikeredett ez a darab: a fej formája szétfolyik, a rövid lábak össze sem érnek tisztességesen, alig különbözik egy vasúti átjárót jelző táblától. Nem ez volt viselőjének a legfontosabb március 15. az életében, ez egyértelmű. Merész tett ez, rosszkedvünk telét a kokárdába fojtani, de legalább őszinte.

Az egyesítő

Remek példája ez a kokárda a lakosság körében elterjedt fajták klasszikus ötvözetének, mégsem eklektikus. Nem vastagszárú, de nem vékony, nem túl élénk, de nem is túl sötét a színskála. Szépen aránylik egymáshoz a fej nagysága és a szárak hossza. Ami mégis megkülönbözteti az egyszerű, lakossági kokárdától, az a vékony, fehér sáv, amely kiemeli a fekete zakóból. Fehér kesztyűvel és csokornyakkendővel is remek lenne.

A fejlábú

Hasonlóan a kótyagos modellhez, a fejrész itt sincs kidolgozva, összolvad a szárakkal, ettől leginkább egy menetelő poliphoz, vagy ha nem kedveljük a képzavart, egy rokkantnyugdíjas kaszáspókhoz hasonlít. A vékony szárak, és a hetyke vonalvezetés mégsem igénytelenségről, inkább viselője egyszerű, de határozott gondolkodásáról árulkodik.

Az Oszvald Marika

Lobogó, nagy és hivalkodó kokárda virít ezen a képen. Érződik, hogy viselője minden porcikájában átéli az ünnepet, és ezt kifelé is maximális erőbedobással értésére adja a nézőnek. Talán kissé nőiesnek tűnhet, de ha hozzáképzeljük az operettek világát, már nem is tűnik annyira extrémnek. Lánglelkű, nagy hangú politikust képzelünk mögé.

Természetesen nem árulunk zsákba macskát, íme a képgaléria, ahol az is látszik, melyik nemzeti kiegészítőt melyik politikus vette fel az ünnepen.

Önnek esetleg sokkal szebb kokárdája van? Vagy látott egy gyönyörűt, és sikerült is lefotóznia? Küldje el nekünk ide!

Melyik a legjobb kokárda?

  • 2495
    A prakker
  • 1950
    Az egyesítő
  • 687
    Az Oszvald Marika
  • 632
    A modern
  • 412
    A kombinátor
  • 345
    A csóró
  • 340
    A fejlábú
  • 279
    A jampec
  • 111
    A kótyagos

Rovatok