Index Vakbarát Hírportál

Két kasztra szakad a politikai elit

2011. március 22., kedd 11:22

Elnyújtott döntéskényszerben van a parlament több mint kilencven képviselője, akik ősszel polgármesteri mandátumot is szereztek. Már a választás idején tudták, hogy csak négy évük van a párhuzamos hivatalviselésre, Orbán Viktor ugyanis kinyilatkoztatta, hogy a 200 fős parlament megalakulásával összeférhetetlenné válik majd a két poszt. Előbb-utóbb dönteniük kell, melyik pályát válasszák. Lázár János már bejelentette, hogy inkább a képviselőséget választja, Wintermantel Zsolt inkább Újpest élén maradna, Pokorni Zoltán és Rogán Antal még mérlegel.

A Fidesz-vezetés a tavalyi választások előtt leszögezte, hogy csak egy további ciklusra hagyja meg a képviseleti rendszerben a duplázás lehetőségét: országgyűlési képviselő nem jelöltetheti magát polgármesternek.

Orbán Viktor a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselők tavalyi válogatásakor felfedte azt a tervét a Felcsútra hívott jelölteknek, hogy 2014-től csak 200 embernek jut majd hely a parlamentben. Kósa Lajos tavaly nyáron már jelezte egy nyilvános rendezvényen is, hogy a kisebb parlament létrehozása után szigorodni fognak az összeférhetetlenségi szabályok. Kósa azzal érvelt a parlamenti képviselői és az önkormányzati vezetői posztok szétválasztása mellett, hogy valószínűleg a kétszázas létszámú országgyűlésbe bekerülne hatvan-hetven polgármester, ami az önkormányzati vezetők közgyűlésévé változtatná a Házat. Ez pedig nem lenne jó – szögezte le a Fidesz-elnökség álláspontját az ügyben személyesen is érintett Kósa.

Az azóta eltelt közel egy évben a kormányoldal frakciói nem tárgyalták a kérdést, annak ellenére, hogy a 2010-ben megválasztott képviselők negyedének politikai karrierjét befolyásolja majd a kényszerű döntés. A személyes egzisztencia mellett az is megfontolás tárgya lehet, hogy a miniszterelnök az államhoz képest egyértelműen gyengíteni akarja a helyhatóságokat, amivel jelentősen csökkentené a polgármesteri funkció politikai súlyát. A formálódó kormányfői vízió szerint a közoktatási és egyes egészségügyi intézmények is az állam irányítása alá kerülhetnek, ami fenntartásukhoz szükséges adóbevételek átcsoportosítását is maga után vonná. Ez a gyakorlatban a helyi iparűzési adó a jelenlegi formában való megszünését, és a gépjárműadó elvonását jelentené.

Az összeférhetetlenségi szigorítás érinti majd azt a több mint kilencven képviselőt, aki jelenleg polgármesteri posztot tölt be valamilyen településen, valamint az alpolgármesteri címmel rendelkezőket, és a megyei közgyűlési vezetőket. Várhatóan a megyei kormányhivatalok decemberben kinevezett vezetői is csak 2014-ig maradhatnak tagjai az országgyűlésnek (a polgármesterségről már most is le kellett mondaniuk).

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az általános bizonytalanság ellenére hétfőn bejelentette, ő már választott. Három letöltött ciklusa után „alapból” szeretné befejezni a polgármesterkedést Hódmezővásárhelyen. Lázár szerint természetes, hogy „15-20 év után már unják a polgármestert, és ő is unja”, ezért ezen a döntésén csak „rendkívüli helyzetben” változtatna. A Fideszben úgy értékelik, Lázár számára megkönnyíti a döntést, hogy Orbánnál már 2010-ben is szóba jött a neve a kormánytagok válogatásánál.

Nem döntött viszont több olyan prominens fideszes, akiket éppen a párt szűkebb vezetésének belső mozgásai és a „főnökhöz” fűződő viszony változásai inspiráltak annak idején arra, hogy önkormányzati karrier építésébe kezdjenek. Pokorni Zoltán, a Fidesz korábbi elnöke az Index kérdésére azt mondta, „polgármesternek és országgyűlési képviselőnek lenni egyaránt nagyon fontos feladat, és nagy megtiszteltetés a választópolgárok részéről”. A XII. kerület polgármestere szerint ezt a döntést még alaposan meg kell fontolni, és akkor kell meghozni, amikor eljön az ideje.

Hasonlóan látja a helyzetet Rogán Antal is, aki egyébként teljes mértékben egyetért a terv tartalmi részével, hogy a kisebb létszámú parlament esetében szét kell választani a két funkciót. A belvárosi polgármester szerint azonban még nem jött el az idő, hogy véglegesen elkötelezze magát az egyik vagy a másik lehetőség mellett.

Van olyan kormánypárti képviselő is, akinek rögtön parlamenti pályafutása elején kell meghozni a döntést. Az új arcként bekerült 30 éves Kocsis Máté 2009-ben időközi választáson nyerte el a józsefvárosi polgármesterséget, majd győzött a képviselőválasztáson, és az újabb önkormányzati megmérettetésen is. A fiatal politikus megfogalmazása szerint azt az irányt fogja választani, ahol a legjobban tud dolgozni Józsefvárosért.

Nála egyértelműbb volt az Újpestet húszéves Derce-uralom után átvevő  Wintermantel Zsolt, aki azt mondta: a jelenlegi közigazgatási struktúrában a városrész vezetését tartaná nagyobb kihívásnak, hiszen a százezres lakosságú IV. kerület önmagában az ország 13. legnagyobb települése.

Az ellenzéki polgármestereknek nem sok beleszólásuk lesz a terv alakulásába, pedig a 75 fideszes és a 11 KDNP-s polgármester mellett a szocialisták frakciójában is ül két nagy önkormányzat vezetője. A XIII. kerületi választást fölényesen megnyerő Tóth József már többször jelezte, hogy nem ért egyet az önkormányzatok parlamentből való kitiltásával. Információink szerint azonban, ha meghozzák a döntést, szinte biztos, hogy Tóth is a kerületi vezetéséért száll majd újra versenybe.

Rovatok