Index Vakbarát Hírportál

A betörőverés beleférhet a jogos védelembe

2011. április 1., péntek 15:00

Nem védi eléggé a törvény a megtámadottakat a Fidesz szerint, ezért az ön-és tulajdonvédelem jogának alkotmányba emelése után átírnák a büntető törvénykönyvet. Elsősorban a visszatámadás arányosságának követelményét tartják túl szigorúnak. A Fidesz vezetői a fegyvertartás esetleges liberalizációjáról óvatosan nyilatkoznak, de a lazább szabályokért lobbizók komplett jogszabályterve már a Belügyminisztériumnál van, és ők úgy tudják, még idén változnak a fegyvertartási törvények is. Felvetették az otthonvédelmi fegyver engedélyezését.

„Ha Hódmezővásárhelyen az egyik utcába éjjel betörnek, és a lakás tulajdonosa jól megveri a betörőt, azzal súlyos jogsértést követ el” – mondott példát Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján arra, miért tervezi a kormány a jogos ön-és tulajdonvédelem szabályainak megváltoztatását. A készülő új alkotmányba fideszes javaslatra várhatóan bekerül az ön-és tulajdonvédelem joga, amit Orbán Viktor miniszterelnök a héten áttörésnek nevezett.

Ezzel a lépéssel a büntető törvénykönyv módosításának ágyaznak meg, Lázár szerint az alkotmány elfogadása után el is kezdik a Btk. felülvizsgálatát. Úgy fogalmazott, „egészen biztos”, hogy az ön-és tulajdonvédelem szabályai mások lesznek, mint a mostaniak.

Ijedtségből most is szabad túllőni a célon

A hatályos Btk. szerint ma az nem büntethető, akinek cselekménye saját vagy mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges. Legutóbb a Bajnai-kormány tágított a jogos önvédelem lehetőségein: már nem köteles kitérni a támadás elől a megtámadott. Az akkori törvényjavaslat-indoklás szerint ennek elsősorban a családon belüli erőszak megítélésének változása volt az indoka. A korábbi ítélkezési gyakorlat ugyanis az volt, hogy a megtámadott visszatámadás helyett köteles kitérni a felmenő, a testvér, a házas-és élettárs támadása elől, ha ez lehetséges és veszélymentes.

Szintén a Bajnai-kormány vitte keresztül azt a változtatást, hogy a megtámadott akkor sem bűnös, ha az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból túllépi. Lázár szerint a legnagyobb problémát ugyanakkor ma is az jelenti, hogy az arányosságra hivatkozással a bűncselekmény megvalósítóját védi a törvény, és ezért az önvédelemhez való jog korlátozott, a jelenlegi szabályok nem védik eléggé azt, akinek az életére, tulajdonára törnek.

A hatályos Btk. nemcsak a jogtalan támadás elhárítására, hanem a megelőzésére is jogot biztosít, ezt is a Bajnai-kormány idején fogadta el a parlament. Ennek három feltétele van jelenleg: a védelmi eszköz nem lehet alkalmas élet kioltására, alkalmazása során a jogtalan támadó (és ne például egy vétlen arra járó) szenvedjen sérelmet, a védekezőnek pedig minden tőle elvárhatót meg kell tennie azért, hogy elkerülje a sérelmet. Az élet kioltására alkalmas eszköz használatának tilalma a gyakorlatban azt jelenti, hogy például nem szabad szúró-, vágó- vagy lőfegyvert automatikusan működésbe hozni, vagy magas feszültségű áramot alkalmazni. A sérelem elvárható elkerülése pedig teljesíthető például azzal, hogy a védekező valamilyen módon felhívja a figyelmet a jogtalan támadás következményeire: például figyelmeztető feliratot tesz ki, fény-vagy hangjelzést alkalmaz.

A Jobbiknak már kész a javaslata

A Fidesz frakcióvezetője nem mondott részleteket arról, a fentiek közül pontosan mely szabályokat és hogyan változtatnák meg. Két jobbikos képviselő ugyanakkor épp a héten terjesztett a parlament elé egy ön-és tulajdonvédelemről szóló törvényjavaslatot. A jobbikos javaslat rögzítené, hogy nem büntethető az sem, aki sérülést vagy halált okoz a támadónak a saját birtokán támadás elhárítása érdekében, vagy akár a jogtalan belépés megakadályozására. Csak annyi megszorítást tennének ehhez hozzá a jobbikosok, hogy az élet kioltását kerülni kell, amennyiben ez a jogtalan támadás, behatolás jellegéből adódóan lehetséges. A megelőző védelemre vonatkozó szabályokat is jelentősen lazítaná a Jobbik javaslata, például kivennék a törvényből azt a követelményt, hogy a védekező eszköz nem lehet élet kioltására alkalmas.

Lázártól megkérdezték pénteken az újságírók, hogy mi a véleménye a jobbikos elképzelésről, de azt mondta, még nem ismeri. Minden kezdeményezést meg fogunk vizsgálni, jelentette ki. Egy másik újságírói kérdésre azt mondta: ha valaki magasfeszültségű áramot vezet a kerítésébe, azt túlzásnak tartaná.

Hiába kérdezte a frakcióvezetőt az Index arról, van-e a szabályozásra olyan külföldi példa, amit rokonszenvesnek, követendőnek tartanak. Lázár szerint megnéztek nemzetközi példákat, és szerinte a nyugati demokráciákban a törvény jobban tolerálja, ha valaki megpróbálja megvédeni magát. Konkrét példát azért nem szeretne említeni, mondta, mert szerinte a Btk. módosítása „nagyon finom szabályozás” lesz, a részletek kidolgozása a büntető szakjogászok feladata. „Az arányokat szeretnénk eltolni” – mondta.

Arányosság a gyakorlatban

Nem találtunk statisztikát arról, évente hány bűnügyben mentenek fel embereket jogos védelem címén. A Legfőbb Ügyészség honlapján közzétett adatokból annyi derül ki, hogy 2008-ban jogos védelemre hivatkozva egyetlen feljelentést sem utasítottak el az országban, de ugyanabban az évben 99 nyomozást szüntettek meg jogos védelem miatt, ebből két esetben az ügyészségi szakban, a többiben már a rendőrségi szakban lezárult az ügy.

2009 januárjában a Pécsi Ítélőtábla jogerősen felmentett egy hajléktalant, aki megölte társát Dunaföldváron. A gyilkosság azután történt, hogy a két férfi együtt ivott, majd a későbbi áldozat bottal támadt a társára. Többször megütötte, mire a megtámadottnak sikerült elvennie tőle a botot, és elhajítani azt. Ezután a későbbi áldozat kést rántott, fenyegette, hogy megöli. Dulakodni kezdtek, a megtámadott végül megragadta a kés nyelét, és többször beleszúrt a támadójába, akinek még ez is kevés volt. Csak akkor hagyta abba a támadást, amikor a másik végül kétszer nyakon szúrta. Ekkor kiment a közeli bokrok közé, és meghalt. Az önvédelemből gyilkoló társa maga jelentkezett a rendőrségen.

A Szegedi Ítélőtábla 2007-ben jogerősen öt év börtönnel sújtott egy nőt, aki ollóval szúrta halálra rátámadó élettársát. A férfi részegen ment haza, dühöngeni kezdett, betörte az ablakokat, a nőt bántalmazta. A nő gyerekeivel együtt kiment a házból, de a férfi utánuk eredt, az utcán feltépett egy műanyag szemeteskukát, és azt a nő felé dobta. Később még egy szemetest szerzett, és üldözőbe vette a nőt. Szembe fordultak egymással, a férfi a szemetest a feje fölé emelte. Ekkor vette elő a nő a táskájából az ollót és szúrta halálra támadóját. A bíróság végül arra jutott, hogy a nő ugyan jogos védelmi helyzetben volt, de túllépte a jogos védekezés kereteit, mert egy maximum súlyos testi sértés következményével járó támadást élet kioltásával hárított el.

A sajtótájékoztatón Lázár ismét nem adott egyértelmű választ arra, hogy az ön-és tulajdonvédelem jogának alkotmányba emelése maga után vonhatja-e a fegyvertartás liberalizációját is. „Ez nem szükségszerűen jelenti a fegyvertartás liberalizációját” – ismételte meg korábbi nyilatkozatát, hozzátéve, hogy ő egyébként veszélyes dolognak tartaná ezt. Ebben az ügyben korábban a miniszterelnök is óvatosan fogalmazott, azt mondta: ő a fegyverviselés ügyében mértéktartó lenne.

Ennek ellenére a fegyvertartás liberalizását kívánók reménykednek abban, hogy egy nagyobb változás első, apró lépését jelentheti az a szerdán kihirdetett kormányrendelet, amely lazított a sportlövők fegyvertartásának szabályain.

Információnk szerint már 2011-ben megváltozhatnak a fegyvertartás szabályai, mondta az Indexnek Nyikos Attila ügyvéd, az egykori Fegyverügyi Civil Bizottság titkára. A bizottság még az előző kormány idején áll föl az akkori igazságügyi és rendészeti minisztérium felkérésére a liberalizásáért lobbizó szervezetek – többek közt vadászok, sportlövők, fegyvergyártók-és kereskedők, puskaművesek - képviselőiből és szakírókból. Kidolgoztak egy tervezetet az IRM számára, de 2009 novemberében keresztülhúzta a terveket egy váratlan tragédia: a pécsi egyetemi lövöldözés. A közhangulat nem igazán kedvezett a libaralizációnak. Pár hónap múlva az iskolai mészárlás tervezésével vádolt jogi egyetemista elfogása tovább erősítette a szigorítást követelők hangját. A fegyvertartási szabályokat a Bajnai-kormány végül tavaly márciusban szigorította.

A Fegyverügyi Civil Bizottság tagjai viszont már ekkoriban elkezdhettek bízni abban, hogy a kormányváltás után a dolog nem marad ennyiben. A márciusi szigorítás után, de még a választások előtt a Fidesz-frakció felkérte a munkacsoport, hogy dolgozza ki a polgári lőfegyvertartás szabályait, tudtuk meg a titkártól. A feladatot elvégezték, a csoport egy komplett jogszabálycsomagot adott be a Belügyminisztériumnak 2010 nyarán.

„Sokkal magasabbra lehetett célozni, sokkal ambiciózusabbak lehettünk, nem kellett azokhoz a kompromisszumokhoz igazodni, amelyeket az előző kormány megszabott” – mondta Nyikos. „Úgy tudom, hogy a belügyminisztérium nagyon komolyan veszi az így elkészült anyagot” – tette hozzá.

Önvédelmi fegyverhez ma bizonyított életveszély kell

A javaslat gyökeresen átírná az önvédelmi fegyvertartás szabályait, összességében a mainál jóval több ember számára nyitná meg a lehetőséget arra, hogy önvédelmi célú fegyvere legyen. A jelenleg hatályos szabályok alapján egyáltalán nem könnyű önvédelmi fegyverhez jutni Magyarországon. Önvédelmi célra rövid lőfegyver tartása csak annak engedélyezhető, aki bizonyítja, hogy élete, testi épsége - tűzfegyverrel elhárítható veszélyhelyzet fennállása miatt - fokozott védelmet igényel.

Ennek a követelménynek nagyon nehéz megfelelni a civil bizottság titkára szerint. Ha hazafelé menet az utcán megtámadják, összeszurkálják, majd miután a mentők összekaparják, feljelentést tesz, és besántikál a rendőrségre önvédelmi fegyvertartást kérni, a jelenlegi gyakorlat szerint még ez is kevés lehet, mondott példát.

A rendőrség legfrissebb, 2010 júniusi statisztikái szerint 8730 önvédelmi célra engedélyezett maroklőfegyver van Magyarországon. Ezek főként részben rendőrök, bírók, ügyészek (akiknek például elítélt bűnözők bosszújától kell tartaniuk), másrészt híres művészek, vállalatvezetők és politikusok birtokában vannak Nyikos szerint.

Fegyverek Magyarországon

A nyilvántartásban lévő, engedéllyel tartott fegyverek száma lassan, de folyamatosan nő. 2006. januárjához képest tavaly nyárra az engedéllyel tartott fegyverek száma 11,5 százalékkal nőtt, 222 873-ról 248 561-re. Az engedéllyel tartott fegyverek 94 százaléka természetes személyeknél van, ezeknek a fegyvereknek 64,4 százaléka sportvadász, 24 százaléka pedig önvédelmi fegyver. A fegyvetartási engedéllyel rendelkezők 129 528-an vannak. Az ő számuk is nőtt az elmúlt években, 2006-ban még csak 103 765 embernek volt engedélye.

Az önvédelmi célú fegyverek száma is emelkedett: 2006-ban még csak 45 024 volt, tavaly nyáron már 56 187. Az önvédelmi fegyvereknek túlnyomó többsége gáz-és riasztófegyver, maroklőfegyverből csak 8730 van.

A Belügyminisztériumnak beadott javaslat gyökeresen átírná az önvédelmi fegyvertartás szabályait, összességében jóval nagyobb kör számára tenné lehetővé. Annyit ugyan szigorítanának, hogy az önvédelmi lőfegyver tartásának jelenlegi 18 éves korhatárát 21 évre emelnék, de az életveszély bizonyításának követelményét eltörölnék.

Elképzelésük szerint alapvetően kétféle módon lehetne önvédelmi fegyvert tartani: viselési engedéllyel vagy viselési engedély nélkül. Az utóbbi eset lényegében egy új kategória, az otthonvédelmi fegyver bevezetését jelentené. Ilyen célra kizárólag tárkapacitás nélküli, sima csövő hosszú lőfegyvert és forgótáras, legalább 140 milliméter csőhosszúságú rövid lőfegyvert lehetne tartani, és ezeket a lakásból, otthonról egyáltalán nem lenne szabad kivinni.

Szituációs vizsga

A másik esetben, ha valaki viselési engedélyt is szeretne szerezni, annak egy konfliktuskezelési vizsga lenne a feltétele az egykori Fegyverügyi Civil Bizottság tagjainak terve szerint. A vizsgát háromtagú bizottság tartaná: egy pszichológus, egy sportlövő bíró vagy edző és egy rendőrfőtiszt. A vizsgán jogi és pszichológiai ismeretekből, szituációs helyzetgyakorlatból, szituációs lövészetből kellene számot adni.

A szituációs vizsgarészben az lenne a feladat, hogy a jelölt mondja meg, mit tehetne jogszerűen különböző helyzetekben, például akkor, ha ketten ki akarják rabolni, és az egyik támadónál kés, a másiknál lőfegyvernek látszó tárgy van, vagy mi a teendő akkor, ha éjjel arra ébred, hogy a jószágot lopják, szórakozóhelyen tömegverekedés tör ki, vagy tanúja lesz egy postás megtámadásának. Nyikos Attila szerint a vizsgát megelőzhetné egy kötelező konfliktuskezelési tanfolyam, színészek részvételével. Ilyenre van példa Los Angelesben, Kaliforniában.

Rovatok