Index Vakbarát Hírportál

Cigánygyilkosságok: Támadásokat ismertek el a vádlottak

2011. április 5., kedd 10:53 | aznap frissítve

K. Árpád elsőrendű vádlott szerint a rendőrök megfenyegették. Eleinte tagadta a támadásokat, a nyomozás során később elkezdett vallani. Folytatódik a cigánygyilkosságok pere.

Cs. István negyedrendű vádlott vallomásával folytatódott volna a cigánygyilkosságok pere, ő azonban a tárgyalás kezdetén bejelentette, most nem akar semmit mondani, és kérdésekre sem válaszol. Vallomásában eddig a tiszalöki gyilkosság utóéletéig jutott el, a kislétai gyilkosság most következett volna, az azonban egyelőre elmarad.

Mint azt vasárnap megírtuk, a mai tárgyaláson fordulatra lehetett számítani. Az elsőrendű vádlott ügyvédje ugyanis pénteken a negyedrendű vádlott Cs. Istvántól azt kérdezte, hogy biztosan egy autóval mentek-e Tiszalökre, ami arra utalt, hogy a tiszalöki vádponttal kapcsolatan új tények kerülhetnek elő.

A keddi tárgyalás elején Bérdi Zsolt – vélhetően az autóüggyel kapcsolatban – a tiszalöki telefonhívások cellaadataival kapcsolatban szeretett volna valamit megosztani a bírósággal. Mivel azonban ez egyelőre csak a nyomozati anyagban olvasható, meg kell várnia, amíg a téma a tárgyaláson is előkerül.

A per K. Árpád elsőrendű vádlott vallomásainak felolvasásával folytatódott, melyeket a nyomozás során tett. Első vallomásában K. Árpád tagadta, hogy részt vett volna a gyilkosságokban és támadásokban, azt mondta, csak a híradásokban értesült ezekről.

K. Árpád ezzel a vallomásával kapcsolatban most azt mondta, a rendőrök megfenyegették ők, amikor vallomást tett. Azt mondták neki, ha nem vall, rosszabb elbánásra számíthat, és a családját sem tudják majd megvédeni. Miszori László bíró felhívta a figyelmét, hogy mást hamisan nem vádolhat bűncselekménnyel, ennek ellenére is fenntartotta az állítását. K. különböző időben tett vallomásai között számos ellentmondás van, ezt is elmondta a bíró, mire K. azt mondta, ezeket tisztázni fogja.

A következő vallomásaiban (melyek részleteit Miszori László bíró felolvasta) már elismerte, részt vett a galgagyörki és piricsei támadásokban, azt mondta azonban, nem volt céljuk a gyilkosság, katonai akciónak és figyelemfelkeltőnek szánták - ezeknek a támadásoknak még nem voltak halálos áldozataik. Galgagyörk esetében nem nevezte meg a tettestársait, a piricsei támadással kapcsolatban viszont elmondta, P. Zsolt és öccse, K. István is vele voltak. P. Zsolt harmadrendű vádlott a tárgyalóteremben tagadta, hogy részt vett volna a bűncselekményekben. Miszori László ugyanakkor K. István korábbi vallomását is felolvasta, melyben ő is elismerte a támadást.

K. István ezekben a vallomásokban azt mondta, úgy tudták, nem laknak a házakban, amiket megtámadtak. Piricsén K. szerint fel akarták gyújtani a házat, és amikor az egyik lakó megjelent az ajtóban, a földre lőttek, hogy el tudjanak menekülni. Ekkor lőtték lábon Gyetvai Magdolnát.

Vallomásaiból kiderült az is, K. Árpád szkinhedekkel az öccsén, a másodrendű vádlott K. Istvánon keresztül állt kapcsolatban, de őt is inkább próbálta kiszakítani onnan. Szerinte az öccse szkinked volt, de már nem az.

Délután K. Árpád és K. István a fegyverek beszerzéséről szóló nyomozati vallomásait olvasta fel a tanácsvezető bíró. Mindketten tagadták, hogy a hat fegyvert ők rabolták volna Besenyszögön, ehelyett azt állították, hogy azokat a harmadrendű vádlott, P. Zsolt szerezte egy illegális fegyverboltot üzemeltető ismerősétől.

P. Zsolt,miként minden vádpont, a fegyverek ügyében is ártatlannak mondta magát. A keddi tárgyalás utolsó érdemi fejleménye az volt, hogy K. István kijelentette: letartóztatása utáni első vallomását, amikor még nem volt védője, azért adta, mert azt mondták neki a rendőrök, hogy tanúként hallgatják ki. Így testvére mellett már ő is bűncselekménnyel (közokirathamisítással) vádolja egykori kihallgatóit. A per szerdán folytatódik.

A cigánygyilkosságokról és a tárgyalás eddig fejleményeiről szóló cikkeinket itt olvashatja.

Rovatok