Index Vakbarát Hírportál

Orbán nagy cigányügyi bejelentésre készül

2011. április 7., csütörtök 19:28

Orbán Viktor történelmi lehetőségnek nevezte a cigányság felemelését, az EU-hoz kapcsolódó roma konferencia megnyitóján. Beszédét egy cigány blogger kicsit megzavarta. A magyar kormány erőfeszítéseit méltatta a Viviane Reding biztos. Orbán kormánya részéről nagy cigányügyi bejelentést ígért a jövő hétre.

A jövő héten valami nagy, a cigányság felzárkóztatásáról szóló bejelentésre készül a kormány. Erről Orbán Viktor beszélt csütörtökön, az EU roma integrációs stratégiáját megvitató konferencia nyitóünnepségén, Molnár Ferenc Caramel fellépése előtt.

Orbán részletekbe nem ment bele, csak annyit érzékeltetett, hogy hatalmas léptékű bejelentésről van szó. Több mint százezer közmunkásról és több tízezer, piacképes szakmához jutó fiatalról, továbbá a kisebbségek kulturális önkormányzatiságának elismeréséről érkezik majd a bejelentés.

A nagy terv formai szempontból egy megállapodás lesz Farkas Flóriánnal, az Országos Cigány Önkormányzat elnökével (és egyébként fideszes országgyűlési képviselővel). A nagy megállapodásról többet most nem árult el.

Orbán beszéde az Európai Roma Platform ötödik ülésének nyitányán hangzott el, ez az intézmény néhány éve létezik, és az európai cigányság problémáival foglalkozik. Az eddigi négy megbeszélést Brüsszelben tartották, ez az első alkalom, hogy az EU-t elnöklő ország magához vette a házigazda szerepet.

A pénteki tanácskozás témája az európai roma stratégia, amit a magyar elnökség el akar fogadtatni az összes uniós kormánnyal. A stratégia egyik alapját az Európai Parlament már elfogadta, ez is magyar ügy lett, hiszen a szöveg beterjesztője Járóka Lívia (Fidesz) volt. Az Európai Bizottság is elkészítette a maga változatát, két napja mutatták be, az emberi jogokért felelős luxemburgi biztos, Viviane Reding Orbán felszólalása után méltatta kezdeményezésüket.

Eddig csak beszéltünk, most végre teszünk is valamit, mondta. Szerinte botrány, hogy Európában tízmillió cigány nyomorog, és a gyerekeik sem tudnak kilépni a szegénység ördögi köréből, mert kevesen járnak közülük iskolába. „A változásért minden európainak tennie kell” – mondta. A biztos szerint a magyar kormány példamutatóan aktv az ügyben.

Ha a tanács, vagyis az EU tagállamainak kormányai is elfogadják a parlament és a bizottság által egyengetett stratégiát, akkor mind a huszonhét tagállamnak közös szempontrendszer szerint saját roma-integrációs programot kell indítania, amit majd Brüsszel számon kérhet a tagállamokon.

Ennek lényege az iskoláztatás, az egészségügyi ellátás, a lakhatás és a munkához jutás segítése a romák körében. A részleteket az egyes kormányokra bízzák, de a terv szerint az ellenőrzés szempontjai egységesek lesznek.

Balogh Artúrnak nagyon nem tetszik

Orbán beszédét egy kis közjáték zavarta meg, bár a miniszterelnök egy pillanatra sem akadt meg beszédében. „Ne lőj rám” feliratú pólóban megállt a közönség között Balogh Artúr cigány politológus és blogger, aki angol és magyar nyelvű papírokat szórt szét. Ezután a biztonságiak kivezették. Tiltakozunk című, „A cigányok” aláírással ellátott felhívása szerint a roma stratégia készítői kizárták a cigányokat az előkészítésből, nem elég szigorúak a tervezett szankciók, az EU kormányai eltűrik a náci uszítást, a romákat pedig zaklattják, gettókba zárják, politikusaikat pedig korrumpálják. Balogh Artúr az Indexnek akciója után azt mondta, hogy szerinte a magyar kormány is szélsőjobboldali és hazug.

Orbán: Történelmi lehetőség

Orbán Viktor szerint eddig a legjobb szándékok ellenére sem sikerült javítani a cigányság helyzetén, sem életkörülményeik, sem a gyerekek iskolai teljesítménye nem javult. Szerinte a magyar kormány kétharmados többségből fakadó különleges ereje, és az EU összefogása lehetőséget ad, hogy végre előrelépés történjen. Saját parlamenti többségét ugyanúgy történelmi felelősségnek és lehetőségnek nevezte, mint délelőtti, az OECD ülésén elmondott beszédében, amikor az adósságcsapdáról és a versenyképességről beszélt.

Elviselhetetlennek nevezte az EU-n belüli szociális különbségeket Orbán, és jelezte, hogy a mostani helyzet bizalmatlanságot, előítéletet, agressziót és előítéleteket szül.

Az érem másik oldalának nevezte a miniszterelnök, hogy a cigányság munkaerejére és gyerekeikre gazdasági szempontból is nagy szükség van. Ők pótolhatnák azt a hiányzó munkaerőt, amelyet a nyugati országok bevándorlásból pótolnak. Viszont a cigányság beszéli a többség nyelvét, kultúrájuk is hasonló, így munkába állításuk egy remek lehetőség volna, jobb megoldás, mint más kontinensről bevándorlókat alkalmazni.

Rovatok