Index Vakbarát Hírportál

Fidesz-barát rabbit tesz a kormány a Mazsökbe

2011. április 8., péntek 15:52

Még ebben a hónapban megújul a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány. A kormány szándékai szerint olyan új szervezetek kerülhetnek a kuratóriumba, akik eddig nem fértek oda.

Minden bizonnyal képviseletet kap majd a Mazsök kuratóriumában a Bét Orim Reform Zsidó Közösség, valamint a Köves Slomó rabbi által fémjelzett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség.

A Független Hírügynökséget minisztériumi forrásból úgy tudja, hogy a kormány olyan szervezeteket is be akar vonnia kuratóriumba, amelyek a „mostani modern magyarországi zsidóságot képviselik”. Azzal a kabinet is számol, hogy emiatt parázs viták lesznek, de ahogy informátorunk fogalmazott, „ezt bevállalják”, akár a Mazyihisz ellenében is. A szervezettel amúgy korrektnek nevezte a kormány kapcsolatát, igaz –úgy tudjuk – a sajtóban üzengetéseknek nem örülnek.

Az új szervezetek megjelenését a Kuratóriumban azért is támogatják, mert „ezek a szervezetek kevésbé a kárpótlási kérdésekkel foglalkoznak, sokkal inkább az élhető, és nyugodt közösségi élet megteremtésében érdekeltek”. Ezt pedig a kormányzat is támogatja. A Mazsökbe a kormány jelöli a tagokat.

Köves rabbi már hosszabb ideje kimondottan jó viszonyt ápol a Fidesszel, többek között előadást is tartott a párt vezetőinek a Polgárok Házában.

Rovatok