Index Vakbarát Hírportál

Nem lesznek új munkaszüneti napok

2011. április 8., péntek 09:47

Az Alkotmánybíróság helybenhagyta az Országos Választási Bizottság korábbi határozatait, amelyekkel nem engedélyezett újabb munkaszüneti napok bevezetésére vonatkozó aláírásgyűjtést.

A kérelmezők március 22-ét, a Víz Világnapját, április 22-ét, a Föld Napját, szeptember 21-ét, a Béke Nemzetközi Napját és december 10-ét, az Emberi Jogok Napját szerették volna munkaszüneti nappá nyilváníttatni. Ehhez népi kezdeményezést indítottak volna, amihez az OVB nem járult hozzá, mert szerinte a kezdeményezés megfogalmazása azt a téves látszatot kelti, hogy az aláírásgyűjtés népszavazási kezdeményezést támogatna, illetve eredménye jogalkotásra kötelezne.

Az alkotmánybírák közül Stumpf István egyik elutasítással sem értett egyet, szerinte a választási bizottságnak új eljárást kellett volna lefolytatnia.

Stumpf szerint ugyanis az országos népi kezdeményezés esetén a döntés az Országgyűlés hatásköre marad, a nép csak a parlament napirendjét befolyásolja. A feltett kérdés egyértelműségének hiánya miatt pedig csak akkor indokolt a hitelesítés megtagadása, ha a megfelelő számú aláírás összegyűjtése után az Országgyűlés számára nem lenne egyértelmű, milyen kérdést tűzzön napirendre.

Az alkotmánybíró arra is emlékeztet, hogy népi kezdeményezés is irányulhat kifejezetten törvényalkotásra. Ilyen tartalmú beadványokat korábban már az OVB és az Alkotmánybíróság is hitelesíthetőnek minősített. Ezek alapján Stumpf István szerint az Alkotmánybíróságnak az OVB határozatokat meg kellett volna semmisítenie és az OVB-t új eljárás lefolytatására kellett volna köteleznie.

Rovatok