Index Vakbarát Hírportál

Leszerelnek a rendőrök, ha a kormány szigorít

2011. április 13., szerda 15:22

Elégtelenre értékelte a kormány eddigi tevékenységét a Független Rendőr Szakszervezet a rendvédelmi dolgozók szombati tüntetése előtt. A kormány támogatása helyett számos elvonás érte a rendőri állományt. A nyugdíj korkedvezmény megvonása esetén a rendőrök leszerelnének.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára elmondta, az Orbán-kormány kormányprogramjában és az állománynak megküldött miniszterelnöki-belügyminiszteri levélben a testület kiemelt támogatásáról biztosította a rendőröket, ezzel szemben az elmúlt 10 hónap alatt 10 megszorító intézkedéscsomag érte a rendőrállományt.

Választójog és ruhapénz megvonás

Pongó példaként az Alkotmánybíróság előtt elbukott, a kormánytisztviselők indoklás nélküli felmentését és rendőrségi munkavállalókat is érintő különadót említette. Az FRSZ felrótta a passzív választójog tavalyi bevezetett korlátozását is: a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományának tagjai a szolgálati viszonyuk fennállása alatt, és a megszűnést követő három évig nem indulhatnak országgyűlési, európai parlamenti és helyi önkormányzati választásokon. Ezek mellett az ősz folyamán további szigorítások érték az állományt: a rendőrök 96 ezer forintos, teljes utánpótlási ruhapénznek csak a felét kapják meg.

Bevezették a megbízhatósági ellenőrzés, aminek keretében a megerősített belső ellenőrzési szolgálat vizsgálhatja a rendőr becsületességét. Az FRSZ főtitkára a testület arculcsapásának minősítette a kormány azon intézkedését, amellyel megszigorították a kifogástalan életvitel követelményeit. E szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat a szolgálaton kívüli állomány tagjának magatartását, családi, baráti kapcsolatait, valamint anyagi viszonyait ellenőrizheti.

A szakszervezet szerint a kormány ígéretével ment szembe akkor is, amikor ígéretet tett arra, hogy a rendőrök nem kereshetnek nettó 150 ezer forintnál kevesebbet, ehelyett továbbra is befagyasztva tartja a béreket. Elfogadhatatlannak tartják továbbá, hogy a közszolgálatban 50 ezer forinttal kevesebb, 200 ezer forintban korlátozták a cafeteria éves keretét. A szakszervezet a kormány negatív intézkedésének tartja a bérkompenzáció elmaradását: a rendvédelmi állományban dolgozók 75-80 százalékának csökkent a jövedelme az egykulcsos adórendszer bevezetésével.

„Ezeket az intézkedéseket nem jó időszakban vezették be. Pikírt, hogy akkor vezeti be a kifogástalan életvitel ellenőrzését, amikor az állomány eladósodott, nem emelnek bért, és juttatásokat vonnak el” – mondta Pongó.

Nyitottak a párbeszédre

A szolgálati nyugdíj korkedvezményes megvonásának terve ugyancsak jelentősen hátrányosan érinteni a hivatásos állomány tagjait. A főtitkár példaként említette Szlovákiát, ahol 20 év után automatikusan nyugállományba vonulhat a rendőr. Lengyelországban pedig 25 éves szolgálati időt akartak bevezeti, amelyet elvetettek, így itt továbbra is 20 év után lehet nyugállományba vonulni.

Pongó elmondta, ha a kormány hathatós párbeszédbe kezd, még lehet javítani a munkavállalók sorsán, nyitottak a tárgyalásokra. A főtitkár az április 9-i szakszervezeti tüntetést sikeresnek minősítette. Szombaton a rendészeti szakszervezetek folytatják a tüntetést. Az FRSZ demonstrációján a Rendőrszakszervezetek Európai Tanácsa is részt vesz. Gaskó István, a LIGA Szakszervezeti Konföderáció elnöke elmondta, a LIGA támogatását fejezi ki a rendőrszakszervezetek törekvései mellett, a szombati tüntetésen a szakszervezetekkel együtt fognak vonulni.

Inkább leszerelnének

Az FRSZ által készített felmérés szerint a megkérdezett rendőrök szinte mindegyike elutasítja a kormány azon intézkedését, amellyel 65 évre emelnék a hivatásos szolgálat felső korhatárát. A válaszadók 63 százaléka szerint nincs olyan összeg, amellyel kompenzálni lehetne a korkedvezményes nyugdíjazást. Az 1247 válaszadó 38 százaléka pedig úgy felet, ha eltörlésre kerül a nyugdíj korkedvezmény, nem tartaná meg hivatásos szolgálatát, leszerelne, és csak 17 százalékuk felelt úgy, hogy maradna az állományban.

Dávid Tibor az FRSZ főtitkár-helyettese a felmérést bemutatva hozzátette, 2005 óta 15 ezren hagyták el a testületet, jelentős részük az átszervezés miatt. 50 év feletti rendőrből az állományban mindösszesen 96-an vannak, mindegyikük vezető beosztásban.

Rovatok