Index Vakbarát Hírportál

Hamis tanúzással gyanúsítják Szilvásyt

2011. április 15., péntek 17:06 | aznap frissítve

Gyanúsítottként hallgatott ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség egy volt minisztert hamis tanúzás miatt, tájékoztatott a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Skoda Gabriella nem nevezte meg a gyanúsítottat, az MTI ugyanakkor úgy tudja: Szilvásy György volt titokminiszterről van szó.

A szóvivő csak annyit mondott, hogy egy korábbi, a Központi Nyomozó Főügyészségen tett tanúvallomása miatt gyanúsították meg az egykori minisztert, aki érdemi és részletes védekezést terjesztett elő, illetve panasszal élt kihallgatása ellen.

A Gyurcsány-kormány titokminisztere a gyanú szerint valótlan tartalmú tanúvallomást tett, 2010. július 27-én a Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár ellen folyó nyomozás során. Ekkor Szilvásy azt mondta, hogy kifizette azt a harminc facsemetét, amit Benedektől kapott, de ezt nem tudta bizonyítani.

A volt titokminiszter azonban időközben megtalálta a számlát a harminc gesztenyefa-csemetéről. A papír azért nem volt nála kihallgatásakor, mert nem számított erre a kérdésre.

Szilvásy György szerint az UD-ügyben bevett ügyészségi gyakorlat folytatódik: szerinte az ügyészség valamiért nem érdekelt abban, hogy a javára szóló körülményeket figyelembe vegye. Példának hozta, hogy az UD-ügy kapcsán őt azért vádolják személyes adattal visszaéléssel, mert szétosztott egy hangfelvételeket tartalmazó CD-t a nemzetbiztonsági bizottságban. Ennek az ügynek a fideszes érintettjei azért nem vádlottak, mert a vádiratban az áll, hogy ők az érintettek engedélyével tették közzé a felvételeket. Csakhogy az ügy irataiban nem szerepel egy szó sem arról, hogy az ügyészség bárkit megkérdezett volna, hogy engedélyt adott a felvétel kiadására. Ráadásul a kedden a bíróság előtt a kérdésben érintett Horváth Károly azt mondta, hogy nem adta hozzájárulását, Kövér László nem emlékezett, Demeter Ervin pedig azt mondta, hogy szóban megengedte.

Benedek Fülöp március végén másfél év, három évre felfüggesztett börtönt kapott, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgató-helyettese. Benedek a vád szerint egy természetvédelmi terület privatizálásában és építési telekké nyilvánításában segédkezett hivatali hatalmával visszaélve.

Rovatok