Index Vakbarát Hírportál

Bocsánatot kért egy LMP-s a leragasztott Kossuth téri fotókért

2011. április 16., szombat 12:30

"Az LMP nevében ugyan nem beszélhetek, de személy szerint ezúton bocsánatot kérek a Kossuth téri művek leragasztásáért" – írta Ertsey Katalin LMP-s országgyűlési képviselő pénteken a blogjában.

Az LMP aktivistái csütörtök délután ragasztottak a Kossuth téri EGYÜTT-Lét című kiállítás fotóira olyan fénymásolt képeket, amelyek Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázolják a 2007-es fideszes kordonbontás közben. Az akciót Vágó Gábor választmányi szóvivő akkor azzal magyarázta, hogy szerinte Orbán egy kiállításkordont vont a Kossuth tér elé, ami semmivel sem jobb, mint amikor Gyurcsány Ferenc rakott ide egy kordont. Azt mondta: ők most jelképes módon próbálják a "kiállításkordont lebontani".

A fotók leragasztása ellen tiltakoztak a kiállított képeket készítő határontúli fotósok. Az egyik alkotó, Balázs Attila székelyudvarhelyi fotográfus-fotóriporter az Indexnek azt írta: őt és alkotótársait is nagyon zavarta a képek leragasztása, ezért e-mailben és a Facebookon is tiltakozott LMP-seknél, bocsánatkérést szeretett volna elérni.

Erre a tiltakozásra válaszolt blogjában Ertsey, aki azt írta: az akció a művészi alkotásokat semmilyen formában nem kívánta megbélyegezni. Szerinte az LMP értékrendjébe nem férhet bele, hogy műalkotásokat - bármilyen célból és rövid ideig is - letakarjanak, megsértve az alkotókat. "Az én személyes értékrendembe egészen biztosan nem fér bele. Ezért az érintett művészektől ezúton elnézést kérek" – tette hozzá.

Rovatok