Index Vakbarát Hírportál

Felborítja a menetrendet az alkotmányozás

2011. április 18., hétfő 00:05

Felforgatott menetrendben, de a tervek szerint legkésőbb este hatig elfogadja Magyarország új alkotmányát hétfői ülésén a parlament. Szerintünk Orbán biztosan, Kövér László talán beszélni fog, lesz név szerinti szavazás és valószínűleg eléneklik a Himnuszt.

Megbolygatta a parlament szokásos rendjét az alkotmány végszavazása. Az ülés hétfőn a szokott délután egy, illetve a ritkább reggel kilenc helyett a teljesen szokatlan délelőtt tizenegykor kezdődik majd. Hogy valami változatlan is legyen, elsőként a napirend előtti felszólalások következnek, melynek programját ugyan csak hétfőn ismerjük meg, de nagyobb összegben le mernénk fogadni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is beszélni fog.

Ezután kezdődik a kavarodás, ugyanis a szokásokkal ellentétben nem az interpellációk, majd az azonnali kérdések, majd a kérdések következnek, hanem elsőként a kérdések, aztán az azonnali kérdések, végül a tervek szerint negyed kettőtől az interpellációk, melyek közül egyelőre ötöt nyújtottak be a képviselők. Szokás szerint lesz köztük kormánypárti alákérdezés a fideszes Pósán Lászlótól - "Végzett hallgatók tömege diploma nélkül?" -, lesz három jobbikos - Hegedűs Tamás a devizahitelesekről, Bödecs Barna az állami támogatásokról, Farkas Gergely az ifjúsági törvényről kérdez -, illetve az elempés Szilágyi László szócskamiklósozik egyet a gyógyszerkassza átalakítása kapcsán.

Miután ezzel meglesznek, következhet az alaptörvényjavaslat záróvitája és végszavazása.

Záróvitára elvileg akkor kerül sor, ha még a zárószavazás előtt érvényes módosító javaslatot nyújtanak be. Ilyenről nem tudunk, de ha mégis lesz záróvita, abban valószínűleg Kövér László fog felszólalni, hiszen ő volt a javaslat vezérszónoka is.

Ezután következik a szavazás. Az új alaptörvényt akkor fogadhatják el, ha valamennyi képviselő kétharmada igennel szavaz. A Fidesz-KDNP koalíciónak kényelmes többsége van, még pár hiányzást is megengedhetnek maguknak, de meglepetés lenne, ha nem lennének mind jelen. Az alaptörvényről szinte biztosan név szerint fognak majd szavazni, és gyanítjuk, hogy a végén eléneklik a Himnuszt, opcionálisan a Szózatot, de talán még a székely himnuszt is.

Rovatok