Index Vakbarát Hírportál

Pripjaty, a szellemváros

2011. április 26., kedd 12:30

A csernobili atomerőmű közvetlen szomszédságában épült ipari település sorsát megpecsételte a 25 évvel ezelőtti katasztrófa. Az erőművi dolgozók és családjaik azonnali evakuálása óta nem tért vissza lakó a panelházakba. Ilyen volt, ilyen lett – képes összeállítás a bolygó egyik leghátborzongatóbb városáról.

1970-ben települést kezdtek építeni a csernobili erőműben dolgozók és családjaik számára. 1979-ben kapott városi rangot az erőműtől pár kilométerre lévő Pripjaty, ami a kilencedik úgynevezett atomváros (atomograd 9) lett a Szovjetunióban.

Évente körülbelül nyolcszáz fővel gyarapodott lakosainak számai, 1986-ban 49 400-an voltak, az átlagéletkor 26 év. A tervek szerint 78 000 lakost is elbírt volna az infrastruktúra, az észak-ukrajnai település ezen túl vasúti és vízi közlekedési csomópont szerepét is betöltötte volna..

1986. április 27-én és 28-án "átmenetileg" mindenki elhagyta a jellemzően ötszintes panelházakból álló várost. Ötvenezer embert evakuáltak a katasztrófa napjaiban, és azóta sem tért vissza az emberi élet Pripjatyba.

Az evakuálás gyorsaságára jellemző, hogy a város lakói csak a legszükségesebb holmijaikat vihették magukkal, minden mást hátra kellett hagyniuk, így a házak jelentős részében jelenleg is megtalálható a használati tárgyak, bútorok nagy része. Az évszakok akadálytalanul rombolják a házakat és a bennük hagyott tárgyakat. A természet pusztító ereje mellett a vandálok sem kímélik a kihalt épületeket, mindez együtt hátborzongató díszletet eredményezett a föld legsúlyosabb atomerőművi balesetéhez.

Az elmúlt huszonöt évben egyfajta turisztikai látványossággá vált az elhagyott város, a posztnukleáris izgalmakra vágyók körében kedvelt célpont az erőmű körüli zónában. Egyes ukrajnai cégek vezetett túrákat is szerveznek a területre.

Mivel a radioaktivitás szintje 25 év alatt jelentősen lecsökkent, a szükséges biztonsági javaslatok betartásával relatíve biztonságosnak mondható az ott tartózkodás.

A sugárterhelés a városban manapság 1 mikroszievert (1000 nanoszievert) óránként, ami körülbelül a természetes háttérsugárzás (50-180 nanoszievert/óra) tízszerese. A várost egyébként fegyveres rendfenntartók őrzik, az ellenőrzésekkel igyekeznek megelőzni a fosztogatásokat. Sokakat nem tart vissza ugyanis az, hogy az elhagyott házakban lévő tárgyak súlyosan sugárszennyezettek jelenleg is, pedig hosszú felezési idejű radioaktív izotópokkal büntetheti szervezetét, aki meggondolatlanul nyúl bármihez Pripjatyban.


View Pripjaty in a larger map

Rovatok