Index Vakbarát Hírportál

Esztergom polgármestere szerint jogosulatlan adatkezelést rendelt el a jegyző

2011. május 2., hétfő 18:15

Az esztergomi Városházán a jegyző előzetes egyeztetés nélkül lezáratta a 10 éve használt bejáratokat; az épületbe csak olyan be- és kilépési nyilatkozattal lehet bejutni, amelyen a belépő neve mellett a személyi igazolvány számát is fel kell tüntetni, ami jogosulatlan adatkezelést jelent - közölte a város független polgármestere.

"Az igazolványszám személyes adatnak számít, megadását csak önkéntes alapon lehet kérni, vagy törvénnyel, illetve rendelettel szabályzott módon. Nem jogszerű, hogy egy közhivatalba csak az igazolványszám megadása után lehessen bejutni, ezért az eljárásra felhívom az adatvédelmi biztos figyelmét" - tette hozzá Tétényi Éva.

A jegyző, Laczó Bernadett Éva az MTI birtokába került utasításában az ügyfélfogadási rend betarthatatlanságára és a városházán "sorozatosan engedély nélkül tartózkodó illetéktelen személyek" jelenlétére hivatkozott. A hivatal vezetője titkárnője útján közölte, hogy az MTI kérdéseire nem kíván válaszolni.

Az MTI birtokába került több fénykép a beléptetési eljárásról, ezeken 30-40 beléptető cédula van összedobálva a portásfülke asztalán. A papírokon látszik, hogy az igazolványszám mellett feljegyezték, hogy kihez, miért ment az ügyfél, mikor érkezett és távozott.

Tétényi Éva azt mondta, a feleslegesen okozott kellemetlenségekért elnézést kér az esztergomiaktól, a közvetlen és személyes ügyintézés érdekében pedig szerda délután rendkívüli fogadóórát tart a hivatal előtt.

Esztergom képviselő-testületében kétharmados többséggel rendelkezik a Fidesz, viszont a polgármesteri székért vívott küzdelemben a szavazatok kétharmadával a független Tétényi Évát választották meg, akit a városban a Fideszen kívül a legtöbb párt és civil szervezet támogatott.

Tétényi a választások után jelentette be, hogy a korábbi vezetéstől 1,2 milliárd forint kifizetetlen és lejárt számlaállományt, továbbá 25 milliárdos adósságot örökölt a város, ezért adósságrendezést kér, és a lejárt hiteleket nem hajlandó újabb kölcsönökből fedezni. A Fidesz-frakció szerint a polgármester törvénytelenül indította el az adósságrendezést.

A polgármester és a képviselő-testület Fidesz-frakciója között nincs együttműködés. A frakció a polgármester nélkül tartott ülésen fogadta el a város reorganizációs tervét. Az eljárásról később a kormányhivatal azt mondta, hogy az ülést nem hívhatták volna össze.

A tervben több intézmény bezárása, illetve a megyének való átadása szerepel, ezzel viszont legutóbbi ülésén nem értett egyet a megyei önkormányzat.

A polgármester és kétszáz esztergomi kísérője április 9-én gyalog vitt Budapestre egy nyílt levelet, amelyben a város képviselő-testületének feloszlatását kérték Orbán Viktor miniszterelnöktől.

Rovatok