Index Vakbarát Hírportál

Záporok a Fekete-tenger térségében

2011. május 5., csütörtök 15:59

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Az időjárási helyzet Európában

Észak-Skandináviától Közép-Európán át egészen a Földközi-tengerig magasnyomás húzódik. Alapvetően napos, de az anticiklon északi és középső területein hideg az idő, a hőmérséklet csúcsértéke 9 és 15 fok között változik, a 45. szélességi körtől délre azonban már 17, 22 fokot mérnek. Az említett magasnyomástól nyugatra és keletre is ciklonális mező található, a Brit-szigetek, valamint a Fekete-tenger térségében záporok is kialakulnak. Mind Nyugat-, Délnyugat-, mind Kelet-Európában melegebb az idő, mint az anticiklon területén; jellemzően 18 és 25 fok közé melegszik fel délutánonként a levegő.

A magasnyomás lényegesen nem változtatja helyzetét, péntek estig a Kárpát-medencében anticiklonális hatások érvényesülnek. A most még a magasban közelünkben lévő hidegörvény is távolodik, pénteken nem várható csapadék. A derült éjszakának köszönhetően viszont a medencében több helyen fagyra is számíthatunk.

Várható időjárás az ország területére péntek estig

Csütörtökön és pénteken sok lesz a napsütés. Csütörtökön a Tiszántúlon és az Északi-középhegység térségében lehet erőteljesebb a nappali
gomolyfelhő-képződés, és ott helyenként zápor is várható. Pénteken
északkeleten valószínű több gomoly-, néhol fátyolfelhők is megjelennek, de csapadék sehol sem valószínű. Csütörtökön az élénk északi, északnyugati szelet napközben a Dunántúlon és északkeleten még erős lökések kísérik, pénteken mérsékelt marad a változó irányú szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +4 fok között alakul, a
talaj mentén több helyen számíthatunk fagyra.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 16 fok körül valószínű.

Rovatok