Index Vakbarát Hírportál

Orbán magának találta ki a gyenge minisztert

2011. május 6., péntek 14:13

Ha lesz kormányátalakítás, Réthelyi Miklósnak biztos nem azért kell majd mennie, mert az elmúlt egy évben nem tudott megbírkózni humán csúcsminiszteri megbízatásával. A legpénzigényesebb területeket összefogó Nemzetierőforrás-minisztérium élére Orbán Viktor ugyanis direkt olyan embert keresett, akinek se tapasztalata, se politikai háttere nincs ahhoz, hogy szembeszálljon a miniszterelnök kéréseivel. A választás jól sikerült.

Rengeteg a konfliktus, amikben folyamatosan amortizálódnak a miniszterek, Orbán Viktor több lépcsős kormányátalakításra készül  – írta pénteken a Népszabadság. A lap értesülése szerint a kormányfő még 2011-ben sort keríthet a miniszterek és államtitkárok cseréire. A kevéssé sikeres csúcsminiszterek listáján előkelő helyre került Réthelyi Miklós, a Nemzetierőforrás-minisztérium vezetője. A lap szerint a Fideszben egyöntetű állítják, hogy a humántárca „nincs irányítva”, mert a minisztere „gyenge”.

Az Index információi szerint azonban Réthelyi gyengesége biztosan nem lesz esetleges menesztésének oka.

Kormánykörökben ugyanis közkeletű vélekedés, hogy Orbán Viktor maga keresett olyan embert az oktatást, a szociális és egészségügyet magába foglaló tárca élére, aki biztosan nem fog vele szemben komoly ellenállást tanúsítani, ha a rábízott területeket érintő, akár nagy érdeksérelmeket okozó kérésekkel fordul hozzá.

A miniszterelnök erre a szerepkörre „zseniális megérzéssel” választotta ki Réthelyi Miklóst, akit a Semmelweis Egyetemről hozott be a kormányba. A 72 éves professzor neve jól csengett a hazai orvostársadalomban, nemzetközileg elismert kutatói múltjával pedig kiváló reprezentánsa lehetett a kormánynak az EU-s elnökség idején.

Ezzel szemben viszont Réthelyinek soha nem volt köze a politikához, a kormányalakításig a Fidesszel sem voltak kapcsolatai. A pártban nem tud önállóan mozogni, nincsenek támogatói, saját háttere, és abban sem voltak tapasztalatai, milyen köröket kell megfutni egy-egy döntés meghozatalához.

Ezek a hiányosságok a kormány üléseken is látszanak. Forrásaink szerint a humán csúcstárca irányítója szinte soha nem foglalkozik a kormányzat átfogóbb ügyeivel. A „jóságos nagypapaként” viselkedő miniszter hozzászólásai általában részletkérdések akkurátus áttekintésére szorítkoznak. Saját emberei, az állandóan „tűz alatt álló” Szócska Miklós egészségügyi és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár sem várhatnak tőle, mint főnöktől olyan támogatást, mint a fideszes vezetővel működő minisztériumok csapata.

Réthelyi nyilvános szerepléseivel sem törekedett kifele mást mutatni, mint ami a kormányon belüli valós szerepe. A 2010-es kormányváltás óta általában reprezentatív eseményekkel kapcsolatban került be a neve a sajtóba, valamint amikor felmentette a tiszti főorvost, vagy kinevezett a Művészetek Palotája új igazgatóját. Botránya nem volt, de legutóbb azzal vetette észre magát, hogy a parlamentben nevezte homoszexuálisnak Thomas Mannt.

Rovatok