Index Vakbarát Hírportál

Hiába vártak négy tanút a romagyilkosságok perére

2011. május 11., szerda 14:58

Csak a harmadrendű vádlott két ismerőse tanúskodott a romagyilkosságok büntetőperének szerdai tárgyalásán. A többi beidézett tanú különféle okokra - ki betegségre, ki elromlott autóra - hivatkozva nem jött el.

Négy beidézett tanú nem jelent meg a Pest Megyei Bíróságon a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat büntetőperén szerdán. Nem tudták kézbesíteni az idézést D. Szabolcs vállalkozónak, akinél P. Zsolt harmadrendű vádlott testőrként dolgozott. Betegségre hivatkozva maradt távol az a férfi, aki albérlőként lakott a másodrendű vádlott, K. István és barátnője debreceni bérleményében, és a vádirat szerint egy nap észrevette szobájában az ágya alatt rejtegetett fegyvereket. Egy harmadik beidézett tanú, aki ácsként dolgozott együtt P. Zsolttal, azzal mentette ki magát, hogy elromlott az autója. A negyedik tanú azért nem tudott megjelenni a tárgyaláson, mert jelenleg hivatásos katonaként Afganisztánban szolgál.

Így Miszori László tanácsvezető bíró P. Zsoltnak csak két ismerősét tudta meghallgatni. N. Zsolt tanú, akinek korábbi őrző-védő cégénél alkalmi jelleggel dolgozott P. Zsolt, azt mondta: egykori munkatársáról nem tud rosszat mondani, sose volt rá panasz, a munkát rendesen elvégezte, de azt tudta róla, hogy nem szereti a cigányokat, és szkinhedcsoportokhoz tartozott. A tanú állítása szerint azért szakadt meg kapcsolata a vádlottal, mert 2004 után nem tudott neki munkát adni, később a cége is megszűnt, és úgy tudja, P. Zsolt ezután ácsként dolgozott.

Az ügyész megkérdezte a tanútól, van-e tudomása arról, hogy őt úgy ismerik mint akitől fegyvereket lehet szerezni, illetve közreműködött-e a K. István 1999-es késelési ügyének elsimításában. A férfi mindkét kérdésre nemmel felelt. Azt állította, hogy a K-testvéreket nem ismeri, csak futólag látta őket.

A másik, szerdán meghallgatott tanú T. Sándor volt, aki testőrként dolgozott együtt P. Zsolttal D. Szabolcs vállalkozó mellett. A "Kígyóként" ismert, kopaszra borotvált, mindkét kézfején tetoválásokat viselő tanú P. Zsolt géppisztoly-beszerzési törekvéseiről is beszélt.

A per pénteken újabb tanúmeghallgatással folytatódik. Először a 2008. márciusi, besenyszögi fegyverrablással kapcsolatban beidézett tanúkat hallgatják meg. A következő tárgyalási napokon Cs. Istvánnak nem kell megjelennie, őt majd csak júliusban vezetik elő ismét, amikor mind a négy vádlott munkáltatóját, Ny. Évát hallgatják meg.

Rovatok