Index Vakbarát Hírportál

A mentelmi bizottság további iratokat kér Gyurcsány ügyében

2011. május 17., kedd 12:47

A testület elnöke szerint nem fordulhat elő, hogy az ügyészség ne adja ki a kért iratokat. A Jobbik szerint a lépés csak időhúzás.

Rubovszky György, a testület KDNP-s elnöke a bizottság keddi zárt ülése után újságíróknak azt mondta, hogy az iratigénylésről hét igen és egy nem szavazattal döntöttek a tagok. Az elnök közölte: döntöttek arról is, hogy milyen körben kérnek be további iratokat, amit a bizottság egyhangúlag támogatott.

Arra a kérdésre, hogy milyen iratokról van szó, a testület vezetője nem kívánt válaszolni. Mint rámutatott, zárt ülésen tárgyalt mentelmi ügyről van szó, amely magával vonja a titkosságot. További kérdésre azt elárulta, hogy olyan bizonyítékokat kérnek be, amelyekre az ügyészség az indítványát alapozta.

Rubovszky György hozzátette: amint a kért dokumentumok megérkeznek, azonnal folytatják a munkát. Arra a felvetésre, hogy az ügyészség megtagadhatja-e az iratok kiadását, és ez befolyásolhatja-e a mentelmi ügy kimenetelét, azt mondta, ha ez a nem várt esemény megtörténne, akkor ezt a mentelmi bizottsággal fogják megtárgyalni. Az elnök azt is mondta, hogy álláspontja szerint az ügyészség nem tehet olyat, hogy egy parlamenti bizottság megkeresésére a kért iratokat nem küldi el.

Határidő arra vonatkozóan nincs, hogy meddig várják az iratokat – tette hozzá a testület elnöke, aki hozzátette: GyurcsányFerenc jelezte, hogy szerdán délelőtt szeretne betekinteni az iratokba. Az elnök azt üzente vissza, hogy természetesen biztosítja számára az ügyészi megkeresés megtekintését, ez az ami jelenleg rendelkezésére áll. A mai bizottsági döntés alapján a volt kormányfő döntheti el, hogy akkor nézi meg, amikor a mellékletek is megérkeztek, vagy most, vagy akár többször. Annyiszor nézi meg, ahányszor erre igényt tart - mondta Rubovszky György.

A nemmel szavazó Szabó Gábor újságíróknak azt mondta, úgy érezte, hogy a további iratok bekérése hozzájárulhat az ügy tárgyalásának elhúzódásához. A bizottságban "eddig más, hasonló esetben nem kértek be ennyire alaposan anyagokat" - fűzte hozzá. Az ellenzéki képviselő leszögezte: a Jobbik szeretné minél hamarabb a vádlottak padján látni Gyurcsány Ferencet.

Göndör István, a bizottság szocialista tagja szerint a bizottságnak azt kell eldöntenie, hogy minden feltétel fennáll-e ahhoz, hogy a mentelmi jogról döntenek. Úgy látta, hogy az iratokat pillanatok alatt, már egy héten belül megkaphatják.

A volt szocialista kormányfőt hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte. Az LMP 2009 októberében jelentette fel Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt hivatali visszaélés miatt a sukorói King's City-beruházás kapcsán.

A volt kormányfő április 29-én a Facebookon jelentette be, hogy mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte az ügyészség. A mentelmi jog felfüggesztéséről az Országgyűlésnek kell döntenie a mentelmi bizottság javaslata után, a jelen levő képviselők kétharmados többségével.

Rovatok