Index Vakbarát Hírportál

Bajnai szervezkedik

2011. május 18., szerda 07:08

Bajnai Gordon volt miniszterelnök több újságírót és főszerkesztőt is meghívott egy budai szállodába szerda estére, hogy bemutassa Haza és Haladás nevű alapítványát. Az alapítvány azonban egyáltalán nem új: tavaly decemberben jegyezték be, és április közepén már szónokolt nyilvánosan a szervezet nevében Bajnai. A mostani rendezvényt mégis zászlóbontásnak nevezik, valószínűleg azért, mert az eddig látványos tevékenységet nem végző szervezet aktivitásra készül. Ezt egyébként a bejegyzéskor is 2011 második negyedévére ígérték.

„A Haza és Haladás Alapítvány nem valamely politikai erő mellett működő háttérintézmény: a hatalom mindenkori gyakorlóira akarunk hatni, a mindenkori kormányzat munkáját jobbítani” – olvasható az alapítvány meglehetősen kevés tartalmat kínáló honlapján. Vagyis Bajnaiék ez alapján tanácsokat kívánnak adni Orbán Viktornak a helyes kormányzásról.

Az alapítvány felügyelőbizottságában benne van Bajnai két olyan minisztere, akiket maga vitt a kormányába, és nem Gyurcsány Ferenctől örökölt: Oszkó Péter volt pénzügyminiszter és Balázs Péter volt külügyminiszter. Az alapítványnál dolgozik Hegedüs Dóra volt miniszterelnöki kabinetfőnök, és kurátor Szigetvári Viktor is, aki korábban az MSZP kampányfőnöke volt és Szollár Domokos egykori kormányszóvivő intézte a szerdai meghívásokat.

Bajnai Gordon távozásakor a kormányfői posztról azt mondta, hogy egy évig pihenni szeretne. Ez most telt le. Sohasem volt hajlandó azóta egyértelműen megmondani, hogy vissza kíván-e térni a politikába, amibe Gyurcsány Ferenc hívására kezdett bele még 2006-ban (előbb EU-pénzeket elosztó kormánybiztosként, majd miniszterként).

Környezetében azt beszélik, hogy informálisan sem árul el terveiről többet. Mindenesetre nem ment el állásba azóta, hogy nem miniszterelnök. Ősszel két hónapra elmegy New Yorkba tanítani, vagyis várhatóan idén sem kötelezi el magát az üzleti életben. Anyagi gondjai nem lehetnek, privatizációs tanácsadóként majd cégvezetőként eleget gyűjtött ahhoz is, hogy a miniszterelnöki munkája után se vegye fel a fizetését.

A mostani zászlóbontás két héttel követi Gyurcsány Ferencnek azt a felvetését, miszerint ha nem sikerül átvennie a hatalmat az MSZP-ben, akkor új pártot alapít, esetleg magáévá teszi a jóváhagyásával bejegyzett Demokrata Pártot. Hogy a két volt miniszterelnök aktivitásának van-e köze egymáshoz – a DeDi múlt heti elemzése versenyzést feltételezett – arról egyik oldal sem beszélt még.

Rovatok