Index Vakbarát Hírportál

Lepányvázva áll az ötvenmilliós mentőhajó

2011. május 23., hétfő 07:11 | aznap frissítve

Az első nyáriasan meleg hétvégén már sokan fürödtek a Balatonban, miközben Zánkán a parton állt lepányvázva az ötvenmillió forintért beszerzett, csaknem húszmillió forintért felszerelt egyetlen balatoni sürgősségi mentőhajó, mert nincs pénz az üzemeltetésére.

A sürgősségi mentőhajó üzemeltetését a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) számára kezdetben a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) támogatta, amely forrás hiányában ezt tavaly óta nem tudja megtenni. A VMSZ vezetője, Bagyó Sándor nem nyilatkozott a helyzetről, csak annyit közölt, szervezetük jelenleg is tárgyal a kormánnyal.

A Rupert nevű sürgősségi mentőhajó 2009 második felétől teljesít szolgálatot a Balatonon, teljes esetkocsi felszereltséggel, mentőtiszttel, vagy mentőorvossal. Tavalyi statisztika szerint több mint nyolcvanszor segített partra bajbajutottakat, huszonnégy esetben a gyorsaságának és felszereltségének köszönhetően mentve emberéletet.

A BFT múlt heti ülésén Jamrik Péter, a szervezet közbiztonsági tanácsosa arra figyelmeztetett, hogy forrás hiányában veszélybe került az elmúlt évek jelentős közbiztonsági fejlesztéseinek – köztük a sürgősségi mentőhajónak – az üzemeltetése a Balatonnál. Bóka István, a BFT elnöke, országgyűlési képviselő (Fidesz) megfogalmazása szerint nyolcvanmillió forintnyi támogatás hiányzik, amelynek felére azonnal szükség lenne ahhoz, hogy a Balatonnál élők és idelátogatók biztonságát megfelelően garantálni tudják.

Az elmúlt években a balatoni viharjelző rendszer április elejei beindításával helyezték vízre a hajóikat az állami feladatot ellátó civil vízimentők, ami idén csak részben történt meg. A VMSZ két magáncég támogatásával eddig három kishajót tudott beüzemelni, és tart készenlétben a kilenc egységes flottájából. Nem üzemel ugyanakkor a VMSZ zánkai diszpécserközpontja, ami az elmúlt évek szezonjaiban napi 24 órában teljesített szolgálatot, több kisebb vízimentő szervezet munkáját is koordinálva. Jelenleg mentéskoordinációt nem végez, de telefonos riasztást fogad.

Rovatok