Index Vakbarát Hírportál

Eltemették az Afganisztánban meghalt egyik magyar katonát

2011. május 26., csütörtök 15:08 | aznap frissítve

Javult az előző héten Afganisztánban megsérült katonák állapota, a konvojbaleset legsúlyosabb sérültjét a honvédkórház intenzív osztályán kezelik, a másik sérült hétfőn sikeres gerincstabilizáló műtéten esett át, tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A súlyosabb sérült állapota stabil, tudati funkciói javulást mutatnak, a másik - többszörös csonttörést szenvedett - katona műtétje után megkezdték korai rehabilitációját. A minisztérium hétfőn jelentette be, hogy hazaengedték a honvédkórházból azt a két katonát, akik a balesetben könnyű sérüléseket szenvedtek.

2011. május 17-én előzés közben felborult egy MRAP MaxxPro típusú, speciális aknavédelemmel ellátott gépjármű az afganisztáni Baglán tartományban. A balesetben Róth Orsolya és Dálnoki András posztumusz hadnagyok életüket vesztették, négy katona pedig megsérült.

A német vizsgálat jegyzőkönyve alapján feltételezhető, hogy durrdefekt okozhatta a balesetet - közölték. Kifejtették: a Honvéd Vezérkar elrendelte minden MRAP MaxxPro soron kívüli ellenőrzését, amelyet az amerikai féllel közösen hajtanak végre a magyar katonák

Eltemették az egyik áldozatot

Katonai tiszteletadás mellett, családtagok, rokonok, katonatársak és barátok jelenlétében vettek végső búcsút az Afganisztánban hősi halált halt Dálnoki András posztumusz hadnagytól a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmeggyesen.

A közlekedési balesetben, feltehetően durrdefekt miatt május 17-én elhunyt 27 éves katona temetésén több százan vettek részt. Nemzeti lobogóval letakart koporsójánál lerótta kegyeletét Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke és Fülöp István, a térség fideszes országgyűlési képviselője is.

Dálnoki Andrást Nyírmeggyes díszpolgárává avatta a község önkormányzata.

Rovatok